Militanti sirieni au vorbit joi, dupa o zi de la comiterea unui presupus atac cu arme chimice in apropiere de Damasc, despre o zi de oroare urmata de ingroparea unor victime in tacere, in cursul noptii, groapa comuna fiind situata in apropierea unei pozitii a armatei siriene.

Dupa ingroparea rudelor in cursul noptii de miercuri spre joi, familiile inca nu au liniste, deoarece Mouadamiyat Al Sham, la sud-vest de Damasc, este bombardat in mod constant.

"Le-am ingropat in mijlocul noptii, fiindca locul care ne serveste drept cimitir se afla la vederea armatei, iar aceasta nu a ezitat in trecut sa-l bombardeze. Prin urmare, este foarte periculos sa mergi acolo", explica Abu Ahmad, un militant intervievat de AFP prin Internet.

Potrivit acestuia, trupurile neinsufletite erau "albastre. Au murit prin sufocare".

"Locuitorii se tem de un nou atac. Armata incearca sa patrunda in oras si a folosit cu acest scop arme chimice", marturiseste Abu Ahmad. Potrivit lui Ahmad, lupte intre rebeli si forte loialiste au avut loc, joi, la marginea Mouadamiyat al-Sham, armata reusind sa avanseze putin. Militanti aflati la est de Damasc au afirmat ca militarii au folosit acelasi tip de arme. Abu Adel, contactat prin Internet, a anuntat ca si-a petrecut ziua de miercuri la Ain Tarma, unde i-a ajutat pe militanti locali sa filmeze mortii.

Dupa atac, "oamenii care se aflau in strada au fost cuprinsi de greturi si au inceput sa cada. Dar, in acest moment, majoritatea locuitorilor dorm in propriile case, alaturi de familiile lor. Din acest motiv multi copii sunt victime", explica el.

"La mai multe ore dupa, eu insumi am inceput sa resimt efectele atacului chimic. Aveam dureri la ochi si dificultati de respiratie", a explicat militantul.

Vestea cu privire la un presupus atac chimic s-a raspandit foarte repede, militanti postand pe YouTube numeroase inregistrari video cu zeci de cadavre, multe apartinand unor copii, zacand pe pamant, la Zamalka, Erbine, Saqba, Harasta si Ain Tarma, la est de capitala, si la Mouadamiyat al-Sham, la sud-vest. In opinia lui Abu Adel, "29 de rachete au vizat Ghouta de Est, la intervale de zece minute. Majoritatea au lovit Ain Tarma. Cadavrele copiilor au fost separate de cele ale adultilor, iar familiile au cerut ca trupurile neinsufletite ale femeilor sa nu fie filmate, deoarece aceasta regiune este foarte conservatoare", a declarat el, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Mortii din propriile case sau din spitale au fost transferati catre morgi improvizate, unde cadavrele au fost filmate.

In opinia lui Abu Ahmad, zeci de persoane s-au prezentat pentru a oferi ingrijiri ranitilor, dar voluntarii nu avea echipamentele necesare pentru a se proteja de pacientii atinsi de gaze.

"Multi medici sunt victimele unor simptome, iar unii raniti au murit", a dat asigurari Abu Adel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.