Politia egipteana a primit autorizatia de a trage cu munitie de razboi in manifestantii care ataca bunurile publice sau fortele de ordine, a anuntat joi Ministerul de Interne de la Cairo, citat de AFP.

Acest anunt are loc dupa ce manifestantii islamisti au incendiat sediul administratiei unei provincii din Cairo, la o zi de la dispersarea sangeroasa a sustinatorilor presedintelui demis Mohamed Morsi de catre politie si armata, scrie MEDIAFAX.

Tot joi, patru militari egipteni au fost ucisi de persoane inarmate in provincia Sinai, potrivit fortelor de securitate.

Dispersarea sangeroasa de catre armata si politie a manifestantilor pro-Morsi la Cairo si violentele care s-au propagat in toata tara au provocat, miercuri, moartea a 525 de persoane, dintre care 482 de civili, a anuntat joi un oficial din cadrul Ministerului Sanatatii, citat de AFP.

Detaliind acest bilant pentru AFP, Khaled al-Khatib, seful serviciilor de urgenta egiptene, a precizat ca 202 persoane au murit doar in piata Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune ocupat de aproape o luna si jumatate de sustinatorii presedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit si arestat de armata la 3 iulie. Fratii Musulmani au anuntat 2.200 de morti si peste 10.000 de raniti.

Joi dimineata, moscheea Rabaa, epicentrul contestarii si cartierul general al liderilor Fratilor Musulmani care nu au fost inca arestati de autoritati, a fost arsa in mare parte, a constatat un fotograf al AFP. Interventia fortelor de ordine a generat indignare in intreaga lume, comunitatea internationala condamnand un "masacru" si un recurs "lamentabil" la forta.

In randul reactiilor internationale, marile puteri au condamnat actele violente. Norvegia apreciaza ca este vorba despre o "lovitura de stat".

"Are toate caracteristicile unei lovituri de stat militare. Un presedinte ales a fost demis, un vicepresedinte a demisionat si liderul principal este un comandant militar", a declarat pentru agentia de presa norvegiana NTB ministrul Afacerilor Externe Espen Barth Eide, care nu a calificat direct faptele drept o "lovitura de stat".

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Barack Obama a denuntat, joi, reprimarea manifestantilor din Egipt, afirmand ca tara s-a angajat pe "un drum periculos", si a anuntat anularea manevrelor militare comune cu Cairo de luna viitoare, relateaza AFP. Presedintele, care a vorbit din Martha's Vineyard, in Massachusetts (nord-est), s-a ferit totusi sa rupa toate puntile de legatura cu armata egipteana, vorbind despre relatii de durata intre Washington si Cairo si afirmand ca egiptenii sunt cei care trebuie sa isi decida viitorul.

"Statele Unite condamna puternic masurile luate de Guvernul egiptean interimar", a afirmat Obama, referindu-se in special la reinstaurarea starii de urgenta cu o zi inainte.

"Daca vrem sa mentinem relatiile cu Egiptul, cooperarea noastra obisnuita nu poate sa continue ca si cum n-ar fi nimic ca sunt ucisi civili pe strazi si drepturile regreseaza. Prin urmare, in aceasta dimineata am anuntat Guvernul egiptean ca vom anula manevrele militare bienale, care ar fi trebuit sa aiba loc luna viitoare", a dezvaluit el, explicand ca a participat, chiar inainte de interventie, la o reuniune cu echipa sa de securitate nationala.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.