Armata nord-coreeana a anuntat joi ca a primit aprobarea finala pentru a declansa operatiuni militare impotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare.

Intr-un comunicat citat de agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA, primit la Seul, Statul Major General al armatei declara ca informeaza in mod oficial Washingtonul ca amenintarile americane vor fi "zdrobite" prin "mijloace de lovire nucleara".

"Operatiunea nemiloasa a fortelor armate revolutionare (nord-coreene) in acest sens a fost definitiv examinata si ratificata", afirma armata.

Phenianul a multiplicat provocarile, in ultimele saptamani, si a amenintat cu eventuale lovituri impotriva Statelor Unite, Hawaii si Guam, in Pacific.

"Momentul exploziei se apropie repede", se adauga in comunicat, care ofera asigurari ca un razboi ar putea avea loc in Peninsula Coreea inca de "astazi" (joi) sau "maine" (vineri).

"Tinand cont de aceasta situatie, Statul Major General al armatei nord-coreene, insarcinat cu toate operatiunile, va adopta contramasuri militare practice puternice", se arata in continuare in document.

Armata apreciaza ca responsabilitatea actualei crize "revine in intregime" Statelor Unite, evocand participarea unor bombardiere americane de tip B-52, capabile sa transporte bombe nucleare, si a unor bombardiere "invizibile" de tip B-2 la manevre militare comune cu Coreea de Sud, care se desfasoara in prezent, scrie MEDIAFAX.

"Intreaga peninsula coreeana nu a (mai) fost expusa, niciodata ca acum, unui asemenea pericol de razboi nuclear", se avertizeaza in comunicat.

Pentagonul a declarat miercuri ca ia "foarte in serios" amenintarile Coreei de Nord referitoare la lovirea teritoriului american si Insulelor Guam, declarandu-se "pregatit sa raspunda oricarei eventualitati".

Rusia: Situatia din Coreea de Nord ar putea scapa de sub control

Coreea de Nord si-a plasat armata in stare de lupta marti si a cerut unitatilor sale speciale "strategice" sa se pregateasca pentru eventuale lovituri impotriva Statelor Unite, Hawaii si Insulelor Guam. Insa, in pofida unei lansari cu succes a unei rachete cu raza lunga de actiune la 12 decembrie - considerata de Seul si aliatii sai o racheta balistica -, unii experti considera ca Phenianul este departe de a stapani tehnica necesara efectuarii unor tiruri cu rachete intercontinentale capabile sa loveasca Statele Unite.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Citeste si Seulul promite o riposta violenta daca va fi provocat de Phenian


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.