Coreea de Nord a anuntat vineri ruperea acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud si ca va intrerupe telefonul rosu dintre cele doua tari, la cateva ore dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sanctiuni impotriva Phenianului.

Coreea de Nord "abroga toate acordurile de neagresiune dintre Nord si Sud", a declarat "Comitetul pentru reunificare pasnica din Coreea", intr-un comunicat difuzat de agentia oficiala KCNA.

Principalul pact de neagresiune a fost semnat in 1991. Acesta stipula ca cele doua tari sa isi rezolve pe cale pasnica diferendele si sa evite confruntarile militare accidentale.

Coreea de Nord ameninta cu un atac nuclear preventiv impotriva SUA

Coreea de Nord, adauga comunicatul, "notifica, de asemenea, Sudul ca va intrerupe imediat telefonul rosu dintre Nord si Sud", infiintat in 1971. Phenianul a amenintat in numeroase randuri cu intreruperea comunicatiilor intercoreene si a pus in aplicare amenintarea de doua ori, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificarii, scrie MEDIAFAX.

Regimul nord-coreean face de obicei anunturi agresive la adresa Coreei de Sud si a Statelor Unite, dar acesta si-a intensificat retorica belicoasa in ultimele zile, in apropierea votului de la ONU si a manevrelor militare comune intre Washington si Seul.

Phenianul a amenintat ca va denunta incepand de luni acordul de armistitiu care a pus capat razboiului Coreei din 1953, amenintand cu spectrul unui "razboi termonuclear" si avertizand Statele Unite ca se expun unui "atac nuclear preventiv".

Consiliul de Securitate ONU a impus, joi, noi sanctiuni financiare Coreei de Nord ca reactie la al treilea test nuclear efectuat de regimul de la Phenian.

Proiectul de rezolutie, propus de SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud si Franta, a fost adoptat in unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Rezolutia prevede supravegherea atenta a diplomatilor nord-coreeni si extinde lista entitatilor vizate de sanctiuni financiare. De asemenea, o serie de demnitari nord-coreeni sunt vizati de restrictii de calatorie.

Subliniind ca Rezolutia 2.094, adoptata joi, prevede "noi sanctiuni financiare severe", Susan Rice a apreciat ca sanctiunile "vor lovi dur si vor accentua izolarea Coreei de Nord".

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

"Sfidarea comunitatii internationale ii va costa scump pe liderii nord-coreeni. Intreaga lume este unita in dorinta de a denucleariza Peninsula Coreea", a dat asigurari Rice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.