Fumul de la tigarile electronice produce leziuni la nivelul ADN-ului si poate creste riscul de cancer si de boli de inima, a avertizat o echipa de oameni de stiinta americani in cadrul unui studiu citat marti de Press Association.

Dispozitivele cu acumulatori ce produc vapori care contin nicotina fara a arde tutunul au fost promovate pe scara larga drept o alternativa sigura la tigari. Insa, descoperirea unui studiu recent sugereaza ca acestea sunt departe de a fi inofensive si pot reprezenta un risc serios pentru sanatate.

In cadrul testelor desfasurate in laborator, soarecii expusi la fumul provenit de la tigarile electronice au prezentat un risc mai mare de deteriorare a ADN-ului la nivelul inimii, plamanilor si vezicii in comparatie cu cei care au respirat aer filtrat.

Sistemele de reparare a ADN-ului din cadrul celulelor, care protejeaza organismul impotriva cancerului, au suferit la randul lor leziuni in cazul animalelor expuse la acesti vapori.

Echipa de oameni de stiinta condusa de dr. Moon-shong Tang din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din New York a avertizat ca persoanele care ''vapeaza'' pot prezenta un risc crescut de aparitie a unor afectiuni potential letale.

Fumul de la tigarile electronice ''este carcinogen"

"Fumatorii de tigari electronice au un risc mai mare in comparatie cu nefumatorii de a dezvolta cancer de plamani si de vezica si boli de inima'', se arata in concluziile publicate in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Rezultate similare au fost observate dupa ce culturi de celule umane din plamani si vezica au fost expuse nicotinei si derivatilor din aceasta. Celulele au prezentat un risc mai mare de mutatii sau de schimbari declansatoare de tumori in comparatie cu celulele care nu au fost expuse acestor substante.

In timp ce fumul de la tigarile cu tutun cuprinde o serie de substante cu potential periculos, vaporii tigarilor electronice contin doar nicotina si cativa solventi organici relativ inofensivi, precizeaza sursa citata.

In cazul in care concluzia va fi confirmata in cadrul unor viitoare studii, aceasta descoperire ar confirma faptul ca tigarile electronice prezinta la randul lor risc de dezvoltare a cancerului prin nicotina pe care o livreaza, dupa cum a declarat dr. Roy Herbst din cadrul Centrului pentru Cancer de la Yale, citat de UPI.

''Este prima dovada pe care o detin ca nicotina insasi poate fi carcinogena'', a mai spus Herbst care este directorul Subcomitetului pentru tutun si cancer din cadrul Asociatiei americane pentru cercetarea cancerului. "Este desigur ingrijorator si ofera (un motiv de) retinere in cazul in care cineva sustine ca tigarile electronice sunt sigure si pot fi utilizate de toata lumea fara consecinte'', a adaugat acesta.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Cercetari recente au demonstrat ca utilizatorii de tigari electronice au un nivel cu 97% mai mic de carcinogen pulmonar NNAL in comparatie cu cei care fumeaza tigari pe baza de tutun, valoare similara cu cea observata in cazul persoanelor care urmeaza o terapie de inlocuire a nicotinei. Chiar si asa, subliniaza autorii studiului, nivelurile de NNAL sunt semnificativ ridicate in cazul utilizatorilor de tigari electronice in comparatie cu cele ale nefumatorilor, scrie Agerpres.

Oamenii de stiinta au mentionat ca tigarile electronice au castigat rapid popularitate, in special in randul tinerilor care le considera inofensive. ''Este important de notat ca multi dintre fumatorii de tigari electronice (care) s-au apucat de acest obicei nu o fac in scopul de a se lasa de fumatul tutunului ci mai degraba deoarece presupun ca fumatul tigarilor electronice este sigur'', au scris cercetatorii.

Citeste si:
Un viitor fără fum: dispozitivele pentru tutun oferă o alternativă...
Un viitor fără fum:...

In prezent, exista 18 milioane de fumatori de tigari electronice in Statele Unite, iar 16% dintre elevii de liceu au utilizat astfel de dispozitive, se mentioneaza in studiu.

Nicotina inhalata, transformata intr-o substanta toxica

Mare parte din nicotina inhalata este descompusa si transformata intr-o substanta netoxica numita cotinina, care este in final excretata in urina. Insa, un mic procent, mai putin de 10%, ar fi metabolizata in nitrozamine si in derivatii lor, printre care se numara si NNAL. Aceste substante chimice pot induce aparitia tumorilor la nivelul diverselor organe, au precizat oamenii de stiinta.

Potrivit unui raport al Academiei nationale de stiinte, inginerie si medicina, care a analizat concluziile a peste 800 de studii, publicat la inceputul acestei luni, utilizarea tigarilor electronice ii poate predispune pe tineri sa fumeze tigari pe baza de tutun, insa ii ajuta totodata pe adulti sa se lase de fumat, precizeaza UPI. Autorii raportului au recunoscut, insa, ca sunt cunoscute inca putine lucruri despre efectele pe termen lung asupra sanatatii in urma utilizarii tigarilor electronice.

Citeste si:
Grăsimile trans afectează sănătatea. În ce alimente se găsesc
Alimentele cu grăsimi trans...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.