Oasele unui dinozarul care cantarea cat zece elefani si a trait acum 77 de milioane de ani in America de Sud a fost descoperit in Argentina.

Noua specie de dinozaur, a carei descriere a fost publicata in revista Scientific Reports, apartine familiei titanozaurilor, alcatuita din dinozauri erbivori gigantici, care au trait in numar mare in acea regiune in cretacicul superior. Oamenii de stiinta estimeaza ca animalul, al carui gat foarte lung masura aproximativ 26 de metri, avea o greutate de aproximativ 60 de tone.

"Cantarea cat 10 elefanti din Africa si cat sapte Tyrannosaurus rex", cel mai cunoscut dintre dinozauri, a declarat Kenneth Lacovara, profesor de paleontologie la Universitatea Drexel din Philadelphia, care a descoperit scheletul acestui animal in sudul Patagoniei, in Argentina. In plus, scheletul arata ca animalul nu isi terminase perioada de crestere in momentul mortii sale. "Este de departe cel mai bun exemplu pe care il avem dintre toate vietuitoarele uriase care au trait pe planeta noastra", a declarat Kenneth Lacovara. In timpul a patru campanii de sapaturi, intre 2005 si 2009, paleontologii au reusit sa gaseasca peste 70% din schelet, cu exceptia oaselor capului. Acest procent este considerabil mai mare in comparatie cu cele pentru scheletele altor titanozauri descoperite in trecut.

Avea corpul de marimea unei case

Cercetatorii dispun practic de toate oasele membrelor inferioare si superioare, inclusiv un femur lung de 1,8 metri si un humerus. Cu ajutorul acestor oase, savantii au alcatuit un portret detaliat al animalului si au putut sa calculeze cu un grad mare de precizie dimensiunile impresionante ale acestuia. Noul dinozaur a fost denumit "Dreadnoughtus schrani", "dreadnought" insemnand "cel care nu se teme de nimic" in engleza veche. "Cu un corp de marimea unei case, cu greutatea unei turme de elefanti si cu coada lui deosebit de puternica, Dreadnoughtus nu se temea de nimic", a explicat Kenneth Lacovara "Dreadnougths" desemneaza si un tip de cuirasat construit la inceputul secolului trecut. Termenul "schrani" aduce un omagiu antreprenorului Adam Schran, care a sprijinit aceste cercetari stiintifice. Pentru a atinge acea talie impresionanta, dinozaurul Dreadnoughtus trebuia sa manance in fiecare zi cantitati fenomenale de vegetale. "Cel mai mare dintre titanozauri ramane un mister pentru ca, in aproape toate cazurile, fosilele lor sunt incomplete", a precizat la randul sau Matthew Lmanna, profesor la Muzeul Carnegie de Istorie Naturala din orasul american Pittsburgh. Greutatea colosala a dinozaurului Argentinosaurus era comparabila si, poate, chiar superioara celei a lui Dreadnoughtus, insa oamenii de stiinta dispun de foarte putine oseminte pentru a face o analiza exacta.

Patagonia este o regiune bogata in descoperiri paleontologice. In epoca dinozaurilor, pampasul argentinian era acoperit cu arbori inalti de peste 15 metri, capabili sa satisfaca nevoile alimentare ale uriasilor erbivori. In mai, paleontologii argentinieni au anuntat descoperirea unei cantitati importante de ramasite fosilizate ale unui alt titanozaur, care, potrivit specialistilor sud-americani, ar fi putut sa cantareasca peste 100 de tone si sa aiba o lungime de 40 de metri. Comunitatea stiintifica internationala s-a aratat totusi prudenta fata de aceste estimari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.