Un pandantiv din piatra, complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care apartine culturii gravetiene, avand peste 20.000 ani vechime, a fost descoperit de catre arhelogii damboviteni.
Potrivit reprezentantilor Complexului National Muzeal "Curtea Domneasca" Targoviste, descoperirea, realizata pe santierul paleolitic de la Poiana Ciresului, din Piatra Neamt, se inscrie in traditia Scolii de Cercetare a Paleoliticului care a aparut la Targoviste "cu mai multi ani in urma", si intregeste patrimoniul arheologic european, acesta fiind al treilea obiect de podoaba de acest fel descoperit in Romania, scrie MEDIAFAX.

"Cercetarile din acest an au scos la iveala si alte artefacte de mare importanta pentru intregirea imaginii asupra culturii gravetiene de pe teritoriul Romaniei, dintre care se distinge o lama foarte mare pentru aceasta etapa, de 11 centimetri lungime si cativa centimetri latime, realizata din silex, cu trasaturi tehno-tipologice particulare. Ultima descoperire consta dintr-un superb pandantiv din piatra, frumos si complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care apartine culturii gravetiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatata prin datari radiometrice prin metoda C-14. Aceste descoperiri se inscriu in traditia Scolii de Cercetare a Paleoliticului care s-a nascut la Targoviste cu mai multi ani in urma prin efortul neobositului paleolitician prof. univ. dr. Marin Carciumaru si vin sa completeze impresionanta colectie de obiecte de arta paleolitica care va fi gazduita de noua sectie a muzeului din Targoviste privind evolutia omului, care se va deschide, la Galeriile Stelea cu sprijinul Consiliului Judetean Dambovita", a declarat directoul Complexului National Muzeal "Curtea Domneasca" din Targoviste, Ovidiu Carstina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.