Inalta Curte de Casatie si Justitie a fixat un nou termen de judecata pentru 10 martie, dupa invocarea unei exceptii de neconstitutionalitate in dosarul Loteria I, desi ICCJ trebuia sa decida daca procesul va fi mutat la o alta instanta, pentru ca George Copos nu mai este parlamentar.

Exceptia a fost invocata de avocatul lui George Copos si se refera la un articol din Codul de procedura penala. Acesta prevede ca, atunci cand competenta instantei este determinata de calitatea inculpatului, instanta ramane competenta sa judece chiar daca inculpatul, dupa savarsirea infractiunii, nu mai are acea calitate, in cazurile cand fapta are legatura cu atributiile de serviciu ale faptuitorului sau s-a dat o hotarare in prima instanta, potrivit NewsIn.

Pe 10 martie, se va discuta daca dosarul va fi trimis la Curtea Constitutionala.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, pentru evaziune fiscala, pe George Copos - fost vicepremier in cabinetul Calin Popescu Tariceanu, Roza Gilio Giuzepe - cetatean roman, actionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA si Ana Pan SA, administrator unic la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID" si Ioan Stelian Ratiu - administrator la SC Transilvania International.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie (CA) in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana , in prezent consilier in cadrul CNLR, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID", si Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar Euroest Invest SRL.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada iulie – decembrie 2004, George Copos si Giuzepe Gilio Roza, impreuna cu Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata catre stat a unor impozite in valoare de peste un milion de euro (aproximativ 39,5 miliarde lei vechi).

Ei sunt acuzati de procurorii anticoruptie ca au ascuns sursa impozabila din tranzactia prin care Ana Electronic a vandut 38 de spatii comerciale catre Loteria Romana.

Procurorii sutin ca George Copos si Giuzepe Roza au vandut fictiv cele 30 de spatii comerciale, catre 12 persoane fizice, imediat ce firma Ana Electronic a primit de la Loteria Nationala instiintarea potrivit careia compania nationala accepta achizitionarea celor 38 de spatii oferite de firma lui Copos. Pretul de vanzare, de la Ana Electronic la sotii Ginea, a fost de aproape patru ori mai mic decat pretul la care au fost cumparate, ulterior de Loterie. "Dupa circa 7-10 zile, aceleasi spatii comerciale au fost revandute de persoanele interpuse catre Compania Nationala Loteria Romana (CNLR), la aceeasi valoare cu cea trecuta in oferta initiala a SC ANA ELECTRONIC SA si aprobata de AGA din cadrul CNLR, adica 211.407.008.288 lei vechi. Persoanele fizice interpuse nu au vazut aceste 12 spatii, inculpatul Gheorghe Copos fiind cel care le-a propus cumpararea lor, spunandu-le ca CNLR este interesata de achizitionarea spatiilor, insa la preturi mult mai mari. De altfel, cei doi interpusi nu aveau banii necesari platii, acestia achitand catre SC Ana Electronic contravaloarea spatiilor, abia dupa ce au primit o parte din bani de la CNLR".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.