Reteta electronica de medicamente ar trebui sa intre in testare de la 1 iunie si sa devina obligatorie de la 1 iulie. Dar Ministerul Sanatatii are o problema de rezolvat.

Presedintele interimar CNAS, Dorin Ionescu, a declarat ca reteta electronica va fi obligatorie din luna iulie, iar de la 1 iunie va functiona experimental, in paralel cu cea tipizata, relateaza jurnalul.ro.

CNAS: Reteta electronica va fi functionala din iunie si obligatorie din iulie

Ionescu a explicat ca dupa completarea retetei de catre medicul de familie, aceasta va pleca catre farmacii si pacientul va merge cu buletinul la farmacie pentru a ridica reteta.

Presedintele interimar al CNAS si reprezentantul SIVECO, firma care s-a ocupat de sistemul informatic al Casei, sustin ca nu vor fi probleme cu retetele electronice. Nu avem cum sa stim cum vor functiona retelele electronice pana nu se porneste sistemul, dar stim ca acesta va porni cu un handicap.

"Va incepe cu un handicap, acela al lipsei informatiilor despre medicamente. Agentia Nationala a Medicamentului nu a fost, in acest moment, capabila sa ne ofere in format electronic inteligent, aceste informatii simple

Pdf-urile pe care le au sunt inutilizabile pentru un soft de o asemenea natura. O informatie tip poza nu poate fi interpretata", a declarat, vineri, Dorin Ionescu, citat de mediafax.ro.

Un alt handicap ar fi ca dintre cei aproape 12.000 de medici de familie din Romania, 3800 au cabinetele in mediul rural si ar putea reprezenta una dintre problemele implementarii coerente a e-prescriptiei in Romania, in conditiile in care, pentru prescrierea medicamentelor in acest sistem este nevoie de Internet de banda larga, iar unele localitati rurale din Romania nu sunt nici macar electrificate.

Sandra Adalgiza Alexiu, secretarul Societatii Nationale de Medicina Familiei considera, ca e-prescriptia aduce medicilor de familie cheltuieli suplimentare legate de abonamentul de internet si de achizitionarea unei imprimante cu laser si a consumabilelor necesare printarii fidele a codului de puncte specific noilor retete.

Investitiile necesare s-ar putea ridica la peste 500 de lei, suma care nu se stie inca din ce fond va fi suportata.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.