Probele obtinute in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian.

"Din declaratiile depuse la deschiderea conturilor bancare si din evidentele departamentului de inregistrare a societatilor din strainatate inscrisuri transmise de autoritatile judiciare cipriote in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in cauza rezulta ca toate companiile offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului S.C. Petromservice S.A. sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian, care au contribuit astfel in mod nemijlocit la savarsirea infractiunii de delapidare", scriu procurorii in referatul prin care cer arestarea preventiva a zece persoane, intre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan, potrivit MEDIAFAX.

Dintre cele 22 de companii offshore, 13 il au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, trei pe Sorin Ovidiu Vintu, cei doi fiind beneficiari reali si la o alta companie offshore.

Alte doua companii, una infiintata in 2003 si alta in 2006 il au ca beneficiar real pe Liviu Luca.

Companiile offshore sunt societati care, din ratiuni fiscale sau de confidentialitate, sunt inmatriculate in afara statelor in care isi desfasoara activitatea comerciala, in asa numite "centre financiare offshore". Statele in care se infiinteaza asemenea companii se caracterizeaza de obicei printr-o fiscalitate redusa si prin formalitati minime de tinere a evidentei contabile si permit pastrarea confidentialitatii adevaratilor administratori si asociati ai societatilor (beneficiari reali/beneficiari efectivi in sensul prevazut de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor si finantarii terorismului).

Citeste si:
Ce a spus Sorin Ovidiu Vantu in ultimul mesaj postat pe Facebook...
Ce a spus Sorin Ovidiu Vantu...


Confidentialitatea beneficiarului real al unei companii offshore este asigurata prin desemnarea unor actionari nominali si a unor directori nominali, care figureaza in mod formal in actele constitutive ale companiei, insa nu au dreptul de a administra patrimoniul si nu au nicio initiativa in activitatea acesteia. Sediul companiilor offshore se stabileste in aceeasi modalitate, prin atribuirea formala a adresei la care functioneaza directorul nominal. Pentru a ingreuna identificarea beneficiarului real, o companie offshore poate figura, la randul ei, ca actionar sau administrator al unei alte companii, eventual inmatriculate in alt stat, procedeul putand fi repetat de mai multe ori.

Toate formalitatile de inmatriculare a unei companii offshore se realizeaza prin intermediul unor agentii specializate, care desemneaza dintre angajatii sai directorii si actionarii nominali, atribuie adresa la care urmeaza sa functioneze compania si se ocupa de tinerea evidentei contabile sau de plata impozitelor. Directorii nominali isi inchiriaza practic numele, in schimbul unui onorariu, astfel incat unii dintre ei figureaza in sute sau mii de societati comerciale, dupa cum la adresa agentului specializat figureaza inmatriculate sute de alte societati.

Citeste si:
Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, condamnati la 10 ani inchisoare
Sorin Ovidiu Vintu si Liviu...

In momentul desemnarii, directorul nominal intocmeste un document in care indica cine sunt adevaratii actionari ai companiei. De asemenea, adevaratul proprietar poate fi imputernicit sa efectueze acte in numele companiei, in special operatiuni bancare.

"Astfel, beneficiarul real controleaza intreaga activitate a companiei, fie in mod direct, incheind acte in baza procurii si dispunand efectuarea de plati bancare prin ordine de plata sau prin intermediul internet bankingului, fie in mod indirect, prin dispozitii transmise directorului nominal.", mentioneaza procurorii in referatul cu propunere de arestare preventiva a zece persoane in dosarul Petromservice.

  • PICCJ: Vintu angaja Petromservice in fata partenerilor straini si ii dadea indicatii lui Luca

Sorin Ovidiu Vintu se implica direct in activitatea Petromservice si angaja compania in fata partenerilor straini, el dandu-i indicatii lui Liviu Luca privind deciziile pe care urma sa le ia si reprosandu-i daca adopta o alta conduita, se arata in referatul prin care PICCJ cere arestarea celor doi.
Citeste si:
Bogdan Olteanu, condamnat la sapte ani inchisoare cu executare
Bogdan Olteanu, condamnat la...

Consiliul Director al SNP Petrom a aprobat in 6 decembrie 2001 externalizarea activitatilor Sucursalei Petroserv Bucuresti, prin incredintarea activitatilor, inchirierea spatiilor, preluarea intregului personal si vanzarea patrimoniului catre SC Petromservice SA, iar in 10 ianuarie 2002 a fost aprobat Actul constitutiv al SC Petromservice SA, care a fost inmatriculata in Registrul Comertului, avand un capital social de 37.263.200.000 ROL, iar ca actionari Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, cu o cota de participare de 50%, si 7.701 persoane fizice, angajati ai SNP Petrom SA, care detineau in total diferenta de 50% din actiuni.

Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA era condusa de Liviu Luca, acesta fiind in acelasi timp si presedinte al FSLI Petrom si avand astfel o influenta puternica asupra deciziilor luate de Adunarea Generala a Actionarilor a SC Petromservice SA.

Citeste si:
Vintu: I-am propus lui Olteanu sa finantez campania sa si a PNL
Vintu: I-am propus lui...

In cursul anului 2005 Adunarea Generala a Actionarilor a hotarat dublarea capitalului social al Petromservice prin emiterea de noi actiuni, pentru care aveau drept de preemtiune actionarii existenti.

Desi valoarea de emisie a noilor actiuni era mai mica decat profitul obtinut de societate in anul anterior Asociatia Salariatilor a hotarat sa nu subscrie actiunile nou emise, iar actionarii persoane fizice au achizitionat un umar nesemnificativ de actiuni, reprezentand 0,65% din capitalul social. In aceste conditii, compania offshore a achizitionat diferenta de actiuni reprezentand 49,35% din capitalul social al Petromservice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.