Painea contine vitamine, fibre si minerale esentiale organismului, este o sursa importanta de carbohidrati cu ardere lenta, fapt care ajuta la mentinerea constanta a glicemiei, si asigura energie organismului. Cu toate acestea, nutritionistii afirma ca acest aliment trebuie mancat cu moderatie, deoarece ingrasa.

Chiar daca continutul caloric al acestui aliment este relativ mare, medicul Mihaela Bilic recomanda cel mult doua felii de paine la fiecare masa principala, deoarece consumarea acesteia in cantitati rezonabile este obligatorie intr-o dieta echilibrata, scrie gandul.info.

"Painea ingrasa la fel de mult, indiferent daca este graham, de secara, alba sau prajita, desi painea integrala si graham contin de doua ori mai multe fibre decat cea alba. In plus, chiar daca este prajita, ingrasa la fel de mult ca painea proaspata alba, pentru ca prin prajire se pierde doar apa, dar caloriile raman aceleasi", spune dr. Bilic.

In plus, painea are un indice glicemic ridicat, motiv pentru care este recomandat sa elimini din alimentatie painea alba, deoarece este fabricata din faina rafinata.

Cea mai buna este painea din faina integrala, din faina de secara care, desi au un continut caloric mai ridicat decat cea alba, ofera rapid senzatia de satietate, scrie MEDIAFAX.

Nutritionistii mai precizeaza ca painea alba contine de trei ori mai putine vitamine si oligoelemente, iar magneziu, calciu si fosfor - de cinci ori mai putin - decat painea integrala. Procesul tehnologic de macinare a graului scade calitatea nutritiva a painii. Astfel, in faina alba mai raman mici cantitati de vitamina B1, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc si magneziu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.