Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii privind cresterile salariale in Educatie. Profesorii pot castiga astfel in instanta diferentele salariale cuvenite.

"Dispozitiile Ordonantei Guvernului constituie temei legal pentru diferenta dintre drepturile salariale cuvenite functiilor didactice si drepturile salariale efectiv incasate, cu incepere de la 1 octombrie 2008 si pana la data de 31 decembrie 2009", potrivit deciziei luate luni.

  • Cresc salariile profesorilor?

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca prin legea privind salarizarea cadrelor didactice, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, salariile vor fi identice cu cele puse in plata in primele luni ale acestui an. In cazul persoanelor care vor da in judecata dupa ce va exista decizia ICCJ, instantele se vor raporta la aceasta decizie a ICCJ, a precizat acesta.

Suma anuala care ar rezulta daca s-ar aplica Legea 221 ar fi de doua miliarde de lei anual, adica de 500 de milioane de euro anual.


Coalitia a decis, in sedinta de luni, sa mandateze Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesori.

Totodata, Guvernul anunta saptamana trecuta ca va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%.

FSLI a precizat ca exista 7.000 de hotarari judecatoresti irevocabile pentru reincadrare potrivit Legii 221/2008 si peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoasterea acestor reincadrari pe posturi si a majorarilor salariale obtinute prin hotarari irevocabile reprezinta o nerespectare a rolului pe care il are un cadru didactic in educatie.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.