Imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca prezinta importanta nu numai din punctul de vedere uman, pentru a reduce suferintele lucratorilor, dar, de asemenea si ca un mod de a asigura succesul si durabilitatea intreprinderilor, printr-o dezvoltare economica mai buna pe termen lung.
Un mediu de munca de calitate inseamna o afacere buna. Desi se depun eforturi considerabile, numarul accidentelor de munca si al bolilor profesionale ramane ridicat, iar costurile pe care acestea le implica pentru societate, intreprinderi si persoane este inacceptabil.

Accidentele de munca pot avea un impact financiar major, in special pentru intreprinderile mici. Unele costuri sunt evidente, de exemplu pierderile de productie si venituri, sau numarul de zile de lucru pierdute prin concedii medicale si pot fi exprimate cu usurinta in termeni financiari. Cu toate acestea, o mare parte a consecintelor accidentelor de munca pe plan economic nu sunt vizibile imediat sau nu pot fi usor
cuantificate.

Intreprinderile trebuie sa cunoasca nu numai aspectele legate de costurile pe care le implica accidentele de munca, dar si pe cele referitoare la beneficiile pe cere le poate aduce un management adecvat al securitatii si sanatatii in munca. Studiile au aratat clar ca un management eficient al securitatii si sanatatii in munca este strans legat de profitabilitate si excelenta in afaceri. Exista un raport direct intre un mediu de munca bun si o buna performanta a intreprinderii. Studiile de caz, au aratat ca investitiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca contribuie la imbunatatirea performantelor intreprinderilor.

Ce beneficii poate aduce asigurarea unor bune conditii de securitate si sanatate in munca?

  • Lucratorii sanatosi sunt mai productivi si obtin produse de calitate superioara:
  • Un numar mai mic de accidente si imbolnaviri contribuie la reducerea absenteismului. Cu alte cuvinte, la costuri mai mici si reducerea intreruperilor procesului de productie;
  • Un echipament si un mediu de munca optimizate in functie de nevoile procesul de munca si mentinute in buna stare, contribuie la o mai buna productivitate si calitate, precum si la reducerea riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor:
  • Mai putine accidente si imbolnaviri inseamna mai putine daune si mai putine riscuri in termeni de responsabilitate.
Pe masura ce societatea noastra evolueaza sub influenta noilor tehnologii si schimbarii conditiilor economice si sociale, la fel si locurile de munca, practicile profesionale si procesele de productie sunt intr-o continua schimbare. Aceste situatii noi implica riscuri emergente si provocari noi care, la randul lor, impun anumite abordari politice, administrative si tehnice ce trebuie asigure un nivel ridicat de securitate si sanatate la locul de munca.

Pentru a raspunde unor cerinte ale noilor abordari, INCDPM “Alexandru Darabont” in calitate de solicitant a contractat si coordoneza proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, regionala si nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Unul din obiectivele proiectului este creasterea nivelul de constientizare a actorilor interesati de pe piata muncii, cu privire la riscurile profesionale si de cunoastere a masurilor prevenire a acestora, prin punerea la dispozitia managerilor, responsabililor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante si Catering (HORECA) si Constructii a unui set de instrumente utile, sub forma de materiale informative tiparite, elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti, care sa faciliteze implementarea legislatiei in domeniu la nivelul locurilor de munca.

Citeste si:
Cum gestioneaza HR-ul accidentele de munca din calatorii de afaceri...
Cum gestioneaza HR-ul...

Prin implementarea acestui proiect se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la cerintele pietei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.