Zeci de mamici cu copii, precum si femei insarcinate, s-au adunat marti in Piata Victoriei pentru a cere Guvernului sa renunte la decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului. Guvernul ia astazi decizia finala.

  • [UPDATE] Mamele au incheiat protestul de la sediul Guvernului
Protestul de la sediul Guvernului la care au participat marti peste 50 de mame cu copii, precum si femei insarcinate, s-a incheiat dupa doua ore. Mamicile au cerut Executivului sa mentina perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului la doi ani.

In timpul protestului, mamele au strigat: "Boc, lasa-ne banii, vreau sa stau cu mami", "La un an sunt prea mic, inca mai sug laptic", "Boc, Boc, nu uita, noi iti platim pensia", "N-avem crese, n-avem bone" si au afisat un banner pe care scria "Luati banii de la spagari, nu de la copii sugari".

"Nu se stie ce se va intampla cu cele trei categorii care sunt afectate de aceasta propunere, respectiv gravidele care vor naste dupa 1 ianuarie, mamicile care la 1 ianuarie termina cele 42 de zile de concediu postnatal si mamicile care au al doilea copil imediat. Pentru aceste trei categorii, in contextul in care ar fi agreata aceasta propunere, trebuie sa ne gandim la solutii", a declarat, miercuri, presedintele onorific al Asociatiei "Mame pentru Mame", Vania Limban.

  • Protestul mamicilor

La protestul de la sediul Guvernului au partcipat mame cu copii in carucioare, dar si femei gravide din Bucuresti si chiar din localitatile invecinate Capitalei. Acestea au afisat un banner pe care scrie "Luati banii de la spagari, nu de la copii sugari", relateaza MEDIAFAX.

Unele dintre mamele care participa la protest au spus ca vor incerca sa ramana acasa cu copiii doi ani, chiar daca nu vor primi bani decat in primul an, pentru ca nu au posibilitatea sa ii duca pe copii la cresa de la un an
.

Desi masura de reducere a perioadei de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului nu se aplica si mamelor aflate deja in concediu, acestea au spus ca au venit la protest "din principiu, pentru ca nu este corect sa se ia acest drept al copilului".
Mamele considera ca au "contribuit" deja alaturi de toti cetatenii Romaniei la economii la bugetul de stat, prin diminuarea cu 15 la suta a indemnizatiei de crestere a copilului, iar astfel nu mai este nevoie de alte masuri de austeritate pe care trebuie sa le suporte.

Citeste si:
Andreea Antonescu, mesaj important pentru proaspetele mămici....
Andreea Antonescu, mesaj...

Presedintele Asociatiei "Mame pentru Mame", Ana Maita, a spus ca au decis sa protesteze pentru ca sunt nemultumite atat de decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, cat si de mentinerea limitei maxime de 3.400 de lei pe luna si dupa 1 ianuarie 2011.

Ana Mihaita a precizat ca ordonanta de urgenta adoptata luni de Guvern reprezinta o lovitura pentru viitoarele mame, inclusiv pentru femeile care au ramas insarcinate la sfarsitul lunii noiembrie.

Pichetul mamelor ar urma sa se incheie la ora 13.00, potrivit autorizatiei date de municipalitate.

Premierul Emil Boc anunta, luni seara, ca perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului va fi redusa, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fara sa fie afectata valoarea acesteia, modificari ce nu vor fi aplicate si beneficiarilor actuali.

Citeste si:
Ce se mai aude despre concediul de crestere a copilului?
Ce se mai aude despre...


Decizie finala

Ministrii Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis, au venit astazi la Palatul Victoria pentru a avea cu premierul Emil Boc o noua discutie privind indemnizatia de crestere a copilului, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
In cladirea Guvernului se afla si liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.