Reprezentantii salariatilor si sindicalistii au negociat cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, acordarea stimulentelor aferente lunii august, dar exclusiv pe criterii de performanta. Noua grila de salarii va plasa angajatii din finante la mijlocul bugetarilor.

Liderul Sed Lex, Vasile Marica, a iesit de la negocieri pentru a intreba salariatii din Finante daca sunt de acord cu solutia discutata cu ministrul Finantelor, insa acestia au respins cererea de plata a stimulentelor doar pe criterii de performanta si au cerut ca si stimulentele pe septembrie sa fie achitate, transmite MEDIAFAX.

Potrivit lui Marica, Ialomitianu le-a propus constituirea unei comisii care sa stabileasca, incepand de vineri, toate criteriile de acordare a stimulentelor.

De asemenea, la negocieri s-a stabilit sa fie creata o comisie comuna, cu scopul de a face propuneri privind cresterea protectiei pentru salariatii MFP si cei care lucreaza in sectoare cu risc.

Marica s-a intors la negocieri pentru a transmite ministrului Finantelor solicitarile.

  • Ialomitianu: Deblocam stimulentele pe august si septembrie, dupa analiza unei comisii

Ministrul Finantelor le-a spus angajatilor care protesteaza in institutie, dupa discutiile cu liderii sindicali, ca stimulentele pe august si septembrie vor fi deblocate, dupa ce o comisie formata din sindicalisti si reprezentanti ai MFP va analiza modul de acordare. Ialomitianu a mai spus ca vrea sa vada modul in directorii din minister au repartizat aceste stimulente, astfel incat cei care au muncit sa fie rasplatiti.

"Sunt convins ca multi dintre cei de aici au muncit, nu vrem ca directorii sa fie beneficiari ai acestor stimulente", le-a spus Ialomitianu angajatilor care protesteaza de peste 24 de ore pe holurile Ministerului Finantelor.

El a reafirmat ca marti va fi votata in Parlament noua Lege de salarizare unitara si astfel va fi asigurata o salarizare echitabila pentru angajatii din Ministerul Finantelor. "Am cerut Parlamentului sa treaca marti legea, dupa care Ministerul Finantelor va fi pe locul trei la salarizare si nu mai trebuie sa fiti cu teama", a mai spus Ialomitianu, citat de MEDIAFAX.

El a subliniat ca, dupa votarea Legii salarizarii, salariile vor fi decente si angajatii nu vor mai depinde de aceste stimulente.

  • Marica: Fondul de stimulente pe august si septembrie va fi diminuat cu 25%, la fel ca salariile

Fondul de stimulente pentru angajatii din Finante va ramane la nivelul de 1,5 ori salariul, dar va fi mai mic cu 25% ca urmare a scaderii salariilor, a declarat liderul Sed Lex, Vasile Marica. "Fondul de stimulente nu va fi ca in lunile anterioare. Va fi diminuat cu 25% asa cum au fost si salariile. Va ramane pe media de 1,5 salarii", a spus Marica, potrivit MEDIAFAX.
Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Liderul Sed Lex a aratat ca in discutiile cu ministru Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, s-a stabilit ca directorii sa primeasca mai putine stimulente si reducerea numarului de posturi de conducere.

"In unele judete avem si 14 directori. Trebuie redus numarul de posturi si sa ramanem cu 3-4 directori", a spus Marica.

  • Stimulentele pe august vor fi platite saptamana viitoare, pentru unii salariati

Stimulentele aferente lunii august vor fi acordate saptamana viitoare angajatilor din Ministerul Finantelor care au contribuit decisiv la cresterea incasarilor bugetare si reducerea evaziunii fiscale, a declarat, joi, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, potrivit MEDIAFAX.

"Se vor constitui comisii, prin care se vor acorda stimulente in functie de criterii de performanta, in functie de anumiti indicatori, pentru persoanele care au contribuit decisiv la cresterea incasarilor bugetare sau la combaterea fenomenului de evaziune fiscala", a spus Blejnar.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

El a aratat ca pentru luna august stimulentele vor fi acordate in cursul saptamanii viitoare. Comisiile urmeaza sa stabileasca si stimulentele pentru luna septembrie.

  • De ce au protestat angajatii de la Finante? Salarii modeste, sporuri uriase

Salariatii din Ministerul Finantelor Publice au inceput miercuri o greva spontana nemultumiti de faptul ca pe ultimii fluturasi de salariu nu au mai fost trecute si “stimulentele” care, ironic, ii stimuleaza sa munceasca, relateaza Wall-Street.

De ce aceasta disputa? Fostul ministru al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a pastrat stimulentele pe care le acorda angajatilor, desi a procedat la reducerea salariilor de baza cu 25%, asa cum s-a intamplat in tot sistemul bugetar. Insa, aceasta decizie a fost cea care a condus la remanierea lui Vladescu, potrivit chiar declaratiilor presedintelui Traian Basescu, care ii recomanda lui Gheorghe Ialomitianu, noul ministru de finante, sa nu repete aceasta greseala. Zis si facut. Sporurile au fost taiate.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

“Salariile angajatilor din Ministerul Finantelor Publice se claseaza pe ultimul loc in sistemul bugetar”, se arata intr-un comunicat de presa. De ce? Pentru ca sistemul pe care a functionat remunerarea angajatilor de la Finante a fost bazat pe salarii mici si stimulente care sa majoreze venitul net. Cand erau realizate majorari, de cele mai multe ori, erau crescute stimulentele, salariul ramanand la aproximativ acelasi nivel.

Dar angajatii din Finante nu au deranjati, la acel moment, de dezechilibrul dintre ponderea salariilor si cea a stimulentelor pentru ca cele din urma asigurau venituri semnificative, cu mult peste cele din alte ministere sau din sectorul privat.

Spre exemplu, din date oficiale, ministrul de resort avea in urma cu cateva luni un venit net lunar de circa 5.000 de lei, iar secretarii sai de stat castigau lunar intre 4.000 si 5.000 de lei. Totusi, directorul cabinetului ministrului era platit mai bine decat ministrul, cu 6.000 de lei pe luna, iar asistenta cabinetului era platita la fel ca si un secretar de stat. Totusi, angajatii de la cabinet sau de la alte departamente nu aveau acelasi salariu de baza ca si secretarii de stat sau ministrul, dar valoarea ridicata a stimulentelor facea ca acele persoane sa castige, in total, la fel. [Mai multe detalii despre stimulentele scandaloase pentru care au protestat angajatii de la Finante gasiti aici!]

Citeste si:
Nicuşor Dan: „A fost efectuat stimulentul pentru nou-născut”
Nicuşor Dan: „A fost efectuat...

Cititi si:[VIDEO] Protestul de la Ministerul Finantelor. Episodul II

Romania, paralizata de greve

Cluj: Protestele pot bloca plata salariilor

"Cartel Alfa" face apel la toti bugetarii sa opreasca lucrul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.