Mii de sindicalisti din toate domeniile au participat luni la protestul BNS din Capitala, care a inceput la ora 12.00, in Piata Victoriei.

  • Protestul BNS s-a incheiat fara incidente, cu o ora mai devreme
Protestul BNS s-a incheiat fara incidente, cu aproape o ora mai devreme decat fusese anuntat de catre organizatori, singurul moment tensionat fiind cel de la Ministerul Agriculturii, unde cativa sindicalisti au incercat sa forteze cordonul de jandarmi.

La intalnirea de la ora 16.00 cu premierul, Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat ca vrea sa-i transmita acestuia mesajele pe care le-a formulat si in alte randuri, referitoare la nevoia de schimbare a atitudinii Guvernului.

"Avem nevoie de investitii si de locuri de munca. M-am saturat sa spunem ca avem austeritate si sa stam pe masa cu zeci de miliarde de euro. Nu putem vorbi de austeritate intr-o tara in care ai in ce sa investesti bani", a adaugat acesta. Sindicalistii subliniaza nevoia existentei unui program prin care sa se genereze locuri de munca.

Liderul BNS se va intalni joi cu ceilalti colegi de miscare sindicala pentru a decide ce vor face in octombrie si daca vor merge impreuna. "Important este ca aceasta actiune sa uneasca lideri de sindicat din toate sectoarele", a sustinut liderul BNS.

[VIDEO] Mitingul sindicalistilor: Protestatarii recurg la violente

[FOTO/VIDEO]: Romania in Greva: "Jos Basescu", "Hotilor"

Aproximativ 5.000 de sindicalisti BNS s-au adunat luni, in jurul orei 12:00, in Piata Victoriei, de unde au plecat in mars pe un traseu ce a inclus ministerele Economiei, Muncii, Administratiei si Internelor, Sanatatii si Agriculturii. In jurul orei 12:45, aproximativ 8000 de protestatari marsaluiau in Capitala.
Cu bannere si steaguri cu insemnele sindicatelor si federatiilor din care fac parte, manifestantii au scandat: "Demisia", "Hotii", "Jos Guvernul lui Basescu", "Jos Basescu". Unii sindicalisti poarta bannere pe care scrie "Baserminator 2, v-am terminat, v-am ciuruit" si pe care este o fotografie cu seful statului, "Basescu nu uita esti comunist sadea", "Bucuresteni, indiferenta dauneaza grav natiunii" si " Joc Guvernul lui Bocanic".

  • Protestatarii au depus un memoriu la Ministerul Economiei
Citeste si:
Sindicaliștii din Educație, întâlnire cu premierul Ciucă. Anunță...
Sindicaliștii din Educație,...

O delegatie a protestatarilor a intrat in sediul Ministerului Economiei pentru a depune memoriul cu revendicarile sindicalistilor, iar manifestantii ramasi in strada au ridicat cartonase rosii pe care le-au aratat Guvernului. Intrarea in parcarea Ministerului Economiei a fost flancata de un dispozitiv de jandarmi.

Jandarmii au spus ca sindicalistii Blocului National Sindical care s-au adunat luni in Piata Victoriei au avut autorizatie doar pentru marsul spre Piata Muncii si nu pot protesta in fata sediului Guvernului
.

  • Sindicalisti din toata tara au plecat spre Bucuresti in noaptea de luni spre marti

Autocarele si microbuzele care i-au adus pe sindicalisti in Bucuresti au intrat in Bucuresti intre orele 9.30 si 10.30, din patru zone, respectiv complexul Kikka pentru cei care sosesc pe autostrada A1, rondul Theodor Pallady pentru cei care vin pe Autostrada A2, Fantana Miorita pentru cei care intra in Bucuresti pe DN1 si Parcul Plumbuita pentru cei care vin pe Soseaua Urziceni, scrie MEDIAFAX.
Citeste si:
Sindicate: Cerem Guvernului sa inghete preturile
Sindicate: Cerem Guvernului...

  • Blocul National Sindical, organizatorul protestului, a anuntat peste 10.000 de participanti din toate ramurile economice: constructii de masini, transport rutier, feroviar, portuar, aeronautic si naval, din sectorul constructiilor si materialelor de constructii, posta si telecomunicatii, sectorul tipografic, ramura electronica, electrotehnica, automatizari si industria de aparare, institutii de cultura, reprezentanti din domeniul producerii si distributiei energiei electrice, din industria textila, agricultura, banci, minerit si geologie, sport, sanatate, administratie publica si din sectorul gospodariei comunale.
  • Federatia Sindicatelor din Administratia Publica Publisind a anuntat ca va participa la marsul BNS cu 2.000 de membri de sindicat din Finante, RA-APPS, control financiar, probatiune, consilii locale si primarii, politie comunitara. Dintre acestia, aproximativ 1.000 sunt membri ai Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare, care vor veni echipati in uniforme.
  • De asemenea, printre protestatari vor fi si angajati din asistenta sociala si protectia copilului, dar si reprezentanti ai Sindicatului National al Agentilor de Politie.
  • La protestul BNS vor participa si aproximativ 100 de mineri din Valea Jiului, care au plecat luni noapte spre Capitala.
Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Sindicalistii cer cresterea salariului minim stipulat in contractul actual, mentinerea coeficientilor de ierarhizare si a drepturilor lucratorilor, crearea unui program clar de investitii care sa includa resursele financiare aferente, pentru relansarea economica.



In timpul protestului a fost restrictionata circulatia rutiera pe traseul pe care vor merge sindicalistii.

Protestul BNS vine dupa cele de saptamana trecuta organizate de CNSLR Fratia si Confederatia "Cartel Alfa".


Ultima actiune de protest a sindicalistilor a avut loc vineri, 24 septembrie, cand aproximativ 6.000 de sindicalisti ai "Cartel Alfa", majoritatea politisti si angajati ai penitenciarelor, au plecat intr-un mars ilegal de la Guvern spre Palatul Cotroceni, unde au aruncat cu caschete si lumanari si au strigat "iesi afara javra ordinara". In urma protestului ilegal, atat presedintele cat si premierul au renuntat la serviciile de escorta ale Politiei.
Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...


Scandalul a culminat cu demisia din functie a ministrului de Interne Vasile Blaga. Portofoliul a fost preluat luni de liderul senatorilor PDL Traian Igas, iar la ceremonie Traian Basescu a cerut Guvernului un raport despre ceea ce s-a intamplat in 24 septembrie.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.