Romii instalati la Saint-Etienne, in sud-estul Frantei au fost evacuati, vineri, a unsprezecea oara de la inceputul anului si a opta oara din luna mai.

Evacuarea de vineri a fost cea mai mediatizata, deoarece ea a intervenit chiar dupa discursul presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, cu privire la securitate, dar ea este cea de-a unsprezecea de la inceptului anului si ce-a de-a opta din luna mai. De fiecare data, romii s-au instalat in alta parte, ori s-au intors pe acelasi teren de unde au fost evacuati vineri, relateaza Le Monde, potrivit MEDIAFAX.

"Aceasta tabara a fost creata prin evacuarile succesive", denunta Georges Günther, unul dintre membrii asociatiei Solidarité Roms din Saint-Etienne. "Autoritatile publice au creat ele insele situatia care le serveste ca pretext pentru evacuare", continua el.

"Din evacuare in evacuare, situatia se agraveaza", adauga Georges Günther, care sustine ca romii se instaleaza in conditii din ce in ce mai dificile.

"Cu fiecare evacuare, se submineaza munca de integrare a asociatiilor, de exemplu scolarizarea copiilor", adauga Marie-Pierre Vincent, o alta membra a asociatiei.

Dar de aceasta data prefectura este hotarata sa impiedice orice reinstalare. Dupa evacuarea dintr-o clinica dezafectata ocupata in noaptea de vineri spre sambata, romii, intre care zeci de copii, au fost ulterior evacuati de pe un teren de sport situat la cateva sute de metri de prima lor tabara ilegala.

"Trebuie sa gaseasca o solutie de cazare, o cladire sau un teren amenajat", sustine Georges Günther, a carui asociatie pretinde ca orasul Saint-Etienne, cu aproximativ 180 000 de locuitori, are mijloacele necesare primirii in conditii decente a 400 de romi cati sunt in localitate. In plus, municipalitatea dispune de un numar mare de cladiri publice vacante.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Sambata seara, aproximativ 30 de romi au dormit in fata primariei.


Franta ia atitudine impotriva romilor din Romania

Saptamana trecuta, presedintele Nicolas Sarkozy a convocat o reuniune speciala pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi si nomazi, dupa violentele petrecute intr-o localitate din centrul Frantei.

Doi oficiali francezi vin la Bucuresti, pentru presiuni privind romii

Ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, si secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, au planificat o vizita la Bucuresti, in septembrie, pentru a face noi presiuni asupra autoritatilor romane in privinta imigrantilor romi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.