Radiatiile ultraviolete pot provoca cancer de piele, arsuri, boli ale ochilor, dar si reducerea eficientei sistemului imunitar, avertizeaza specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii.

Potrivit specialistilor, expunerea excesiva direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele, precumi melanomul, arsuri si imbatranire accelerata a pielii, cataracta si alte boli ale ochilor, dar si reducerea eficientei sistemului imunitar.

"Cu toate ca exista dovezi care evidentiaza beneficiile pentru sanatate si rolul important in producerea de vitamina D la expunerea in cantitati mici la radiatia UV, specialistii atentioneaza asupra utilizarii corecte a produselor pentru protectie solara si alegerii unei metode eficiente de protectie pentru expunerea in conditii de siguranta la radiatiile UV solare"
, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

  • Pentru a preveni aparitia afectiunilor, evitati expunerea directa la razele solare intre orele 11.00 si 17.00

In plus, medicii mai recomanda ca hainele sa acopere cat mai mult din suprafata corpului, sa fie din materiale usoare, de culoare deschisa. Capul trebuie sa fie acoperit obligatoriu cu palarie sau batic din bumbac, iar ochii sa fie protejati cu ochelari de soare.

Totodata, specialistii atrag atentia asupra faptului ca sugarii si copii nu trebuie expusi direct la soare, ci tinuti numai la umbra.

  • Cum utilizam produsele de protectie solara

O alta problema importanta semnalata de specialisti vizeaza utilizarea corecta a produselor de protectie solara.
"Nu utilizati niciodata produsele pentru protectie solara ca unic mijloc de protectie, ci asociati produselor de protectie solara si alte mijloace de protectie, cum ar fi ochelari si palariile. Produsele pentru protectie solara nu trebuie sa fie prima alegere pentru prevenirea cancerului de piele. Produsele pentru protectie solara nu trebuie sa fie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare", spun specialistii.

Astfel, produsul pentru protectie solara trebuie adaptat tipului de piele si conditiilor de expunere. Acesta trebuie sa protejeze de radiatiile UVB si UVA, astfel ca trebuie aplicat in cantitate mare pentru protectie solara si dupa fiecare baie.

Citeste si:
Cum să previi insolația: 5 sfaturi de luat în calcul
Cum să previi insolația: 5...

Potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in anul 2000 au fost diagnosticate, la nivel mondial, peste 200.000 de cazuri de melanom, au existat 65.000 de decese asociate cu melanomul si aproximativ 18 milioane de oameni au orbit din cauza cataractei, dintre aceste cazuri cinci la suta fiind direct atribuibile expunerii la radiatiile UV.

In anul 2007, datele Centrului de Statistica Medicala au relevat in Romania o incidenta a melanomului de 1,1 la 100.000 de locuitori, la ambele sexe.

  • Cod galben de canicula in Bucuresti si 21 de judete

Meteorologii au emis luni o avertizare cod galben de canicula pentru Bucuresti si 21 de judete din estul, sudul si sud-estul tarii, unde pana miercuri, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 de grade si izolat chiar si 37 de grade, iar indicele de confort termic va depasi pragul critic de 80.
Citeste si:
Un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl
Un militar rus a murit din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.