Anual, numeroase persoane se confruntă cu insolația, o afecțiune periculoasă și uneori chiar fatală. În articolul nostru, vei descoperi cum să te protejezi eficient de această problemă, pentru a te bucura de soare în siguranță și a evita complicațiile nedorite. Aflând aceste sfaturi, vei fi gata să te bucuri de zilele însorite fără a-ți face griji în privința insolației.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale insolației

Insolația este o afecțiune gravă care poate surveni atunci când se desfășoară activități fizice intense în condiții de căldură extremă, sau o persoană este expusă la soare pentru o perioadă îndelungată de timp. Insolația clasică este cauzată de expunerea prelungită la soare și afectează în special copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice, iar cea de efort apare la persoanele active în condiții de căldură extremă, când corpul nu mai poate să facă față efortului și temperaturilor ridicate.

Simptomele comune ale insolației includ amețelile, durerile de cap, greața, vărsăturile, pulsul rapid și slab, pielea roșie, caldă și uscată, confuzia sau chiar pierderea cunoștinței. Acestea pot varia în funcție de vârstă și de persoană, dar toate indică faptul că organismul nu mai poate să regleze temperatura internă.

Dacă observi simptome de insolație la tine sau la cei din jur este important să acționezi imediat, deoarece insolația poate duce la complicații serioase și chiar deces.

Cum să previi insolația: Cinci sfaturi de luat în calcul

1. Planifică eficient activitățile în aer liber

Alegerea orelor în care te expui la soare este esențială pentru a preveni apariția insolației. Evită pe cât posibil expunerea la orele de vârf, adică între 11:00-16:00, când radiațiile UV sunt cele mai intense.

Dacă este neapărat necesar să îți desfășori activitățile în aer liber în acest interval, alternează cu perioade de câte 10 minute în care să stai la umbră sau în zone umbroase. O umbrelă de grădină este esențială pentru a te bucura de zilele însorite, chiar și atunci când afară este foarte cald.

Citeste si:
Prognoza meteo - 6 martie 2023. Vreme însorită în noul început de...
Prognoza meteo - 6 martie...

2. Îmbracă-te adecvat

Alegerea materialelor potrivite este esențială în prevenirea insolației. Hainele lejere, din materiale naturale precum bumbacul sau inul, sunt recomandate deoarece permit pielii să respire și rețin transpirația, menținând o temperatură confortabilă a corpului. Alege culori deschise pentru îmbrăcăminte, deoarece acestea reflectă razele solare și mențin o temperatură mai scăzută a corpului, spre deosebire de cele închise, care absorb căldura.

O altă măsură importantă este acoperirea corespunzătoare a capului. Utilizează neapărat o pălărie cu boruri largi și din materiale naturale precum bumbac sau in, care asigură o ventilație potrivită, pentru a-ți proteja fața, gâtul și urechile. Poartă ochelari de soare cu protecție UV, care să acopere cât mai mult din suprafața ochilor, pentru a evita neplăcerile cauzate de lumina puternică și a preveni afecțiuni precum cataracta sau degenerarea maculară.

Citeste si:
Prognoza meteo - 5 martie 2023. Vremea se încălzește ușor în toată...
Prognoza meteo - 5 martie...

3. Folosește produse cu factor de protecție solară

Folosirea de creme și loțiuni de față și corp prevăzute cu filtre de protecție solară este recomandată în orice perioadă a sezonului cald, dar mai ales pentru zilele în care soarele este foarte intens. Aplică un produs cu SPF minim 30 pe față atunci când pornești de acasă, dimineața, după crema obișnuită de întreținere zilnică, și reaplică în timpul zilei un spray sau o loțiune hidratantă pe întregul corp, pentru a oferi pielii minimul de hidratare de care are nevoie.

4. Hidratează-te eficient

Hidratarea adecvată este esențială pentru a preveni insolația și deshidratarea, și a asigura funcționarea corespunzătoare a tuturor organelor corpului. În mod normal, este recomandat un consum de aproximativ 2 litri de apă pe zi, dar în zilele foarte călduroase această cantitate ar trebui crescută pentru a compensa pierderea de lichide prin transpirație. Mai mult, acum pot fi incluse în dieta zilnică fructe și legume precum pepenele, castraveții și portocalele, care furnizează vitamine și minerale esențiale pentru sănătate. Consumul de apă și alte lichide răcoritoare este recomandat chiar înainte de a simți setea, pentru a asigura o hidratare adecvată.

Citeste si:
Prognoza meteo - 27 februarie 2023. Ninsorile revin în România
Prognoza meteo - 27 februarie...

Electroliții, cum ar fi sodiul, potasiul, calciul și magneziul, joacă un rol crucial în menținerea echilibrului hidro-electrolitic al organismului, iar consumul de alimente bogate în astfel de elemente ajută la refacerea lor în organism în perioadele de căldură intensă. Exemplele includ fructe uscate, banane, migdale, semințe de floarea-soarelui și iaurt.

5. Redu consumul de cafea și alcool

în zilele foarte călduroase este recomandată evitarea băuturilor diuretice, cum ar fi alcoolul, cafeaua și băuturile carbogazoase. Acestea au efect diuretic și vor contribui la deshidratarea organismului, care la rândul său crește riscul de insolație. Consumul de apă, sucuri naturale și ceaiuri neîndulcite reprezintă o alegere mult mai sănătoasă și eficientă în prevenirea insolației.

Citeste si:
Prognoza meteo-26 februarie 2023. Cer înnorat și ploaie în mare...
Prognoza meteo - 26 februarie...

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 166.000 de decese au fost cauzate de insolație între anii 1998 și 2017, ceea ce subliniază importanța prevenirii acestei afecțiuni și a cunoașterii simptomelor sale. Hidratarea și alimentația corespunzătoare, dar și planificarea inteligentă a activităților în aer liber sau adoptarea unui stil vestimentar adecvat sunt aspecte esențiale pentru o prevenție corespunzătoare, mai ales în zilele de vară toride.
Ține cont de recomandările de mai sus pentru a te bucura în siguranță de activitățile în aer liber, fără a-ți pune în pericol sănătatea și starea de bine!

Sursa: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-and-health.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2023 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.