Nivelul Dunarii a reinceput sa creasca, dupa patru zile in care cotele au scazut continuu, transmite corespondentul NewsIn.

Pe 30 iunie, Dunarea a depasit la Galati cota istorica inregistrata in 2006, de 657 centimetri. Cotele fluviului au continuat sa creasca, stabilind un nou record pe 5 iulie, cand mira hidrometrica din Portul Galati a indicat un nivel de 680 de centimetri.

Pericol devastator pentru Galati, Braila si Fetesti

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a dispus atunci ridicarea unui dig de 4,5 kilometri in sud-estul orasului, mobilizand aici 1.400 de militari, jandarmi si pompieri si 150 de lucratori ai Apelor Romane din mai multe judete. Digul, menit sa protezeje cartierul Valea Orasului, unde locuiesc circa 7.000 de oameni, a fost gata in 36 de ore, iar autoritatile au apreciat ca el va rezista varfului de viitura asteptat sambata, 10 iulie.

De pe 6 iulie, insa, si pana in aceasta dimineata, la ora 7.00, nivelul Dunarii a scazut vertiginos, pana la cota de 656 de cetimetri (cu 56 de centimetri peste cota de inundatie). De la 7.00 la 12.00, insa, Dunarea si-a reluat cresterea. In cele cinci ore, cota a crescut in Portul Galati cu patru centimetri, pana la 660 de centimetri. Totusi, autoritatile sunt optimiste si spun ca digul din saci cu nisip si pamant va rezista chiar si unei cote de 715 centimetri.

  • Nivelul este in crestere si pe Prut, care a depasit cota de pericol, de 600 de centimetri, sambata dimineata. La ora 12.00, raul masura la Oancea 610 centimetri, cu 10 centimetri mai mult decat la ora 7.00.

Viitura de pe Prut se propaga pe sectorul Radauti Prut - aval Stanca Costesti

Nivelul Siretului este in scadere. La ora 12.00, raul masura la Sendreni 556 centimetri, cu doi centimetri mai putin decat la ora 7.00 si cu sase centimetri peste cota de atentie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.