Aplicarea noului mecanism de compensare a medicamentelor va determina mii de pacienti sa reunte la tratament pentru ca nu isi vor mai permite sa plateasca, spun reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice. Acestia cer CNAS sa renunte la aplicarea noului sistem.

„Desi presedintele CNAS ne-a dat nenumarate asigurari ca pacientii cronici nu vor fi afectati de noul sistem, inclusiv sambata trecuta cand a venit in randul nostru la Conferinta Nationala a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, realitatea arata altceva. Am fost din nou mintiti”, a declarat Cezar Irimia, presedinte COPAC, relateaza NewsIn.

Potrivit unui calculator a contributiei personale a fiecarui pacient, instalat pe site-ul CNAS, coplata se aplica la anumite medicamente gratuite din programele de hepatita, diabet, HIV/SIDA sau transplant. Astfel, de exemplu, in cazul unui medicament pe hepatita cu substanta activa RIBAVIRINUM, cu pretul de 15,8 lei, valoarea compensata este de doar 2,98 lei, iar contributia pacientului de 12,82 lei. Mentionam ca acesta este pretul unei doze, iar un pacient cu hepatita are nevoie (in functie de schema terapeutica aprobata de casa de asigurari de sanatate) de 4-6 pastile pe zi. Un calcul simplu arata ca in acest caz pacientul trebuie sa plateasca pe luna minimum 1.538 lei", spun reprezentantii COPAC.

Desi producatorii de medicamente generice sunt de acord cu noul sistem de compensare a medicamentelor, care va fi aplicat de la 1 iulie, spunand va duce la ieftinirea anumitor tratamente, producatorii internationali sustin ca noua metoda de calcul va duce la scumpiri de pana la 750% si ca in cazul bolilor cronice, care necesita o medicatie speciala, preturile ar putea urca si mai mult.

Cinci milioane de bolnavi vor fi afectati de noua schema de compensare a medicamentelor pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intentioneaza sa o aplice de la 1 iulie, potrivit asociatiilor de pacienti si producatorilor de medicamente. La aceasta masura, se adauga si efectele majorarii TVA.[Majorarea TVA scumpeste suplimentele nutritive].

De la 1 iulie, intreg sistemul de compensare a medicamentelor se va schimba.Va exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum este in prezent. Astfel, de la acest pret se va stabili cat mai trebuie sa scoata din buzunar fiecare pacient, in functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.