Fostul prim-ministru Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit minutei ICCJ, pedeapsa aplicata este cu executare.

Adrian Nastase, in solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana si Bogdan Popovici si Cristian Mihail Vasile au fost obligati, de catre instanta suprema, la plata in solidar cu societatile Arond SRL si Eurografica SRL, a peste trei miliarde de lei vechi despagubiri catre ISC, scrie MEDIAFAX.

Citeste ce a declarat Adrian Nastase privind condamnarea sa in dosarul "Trofeul Calitatii".

Jianu, Gasparovici, sotii Popovici si Vasile au fost obligati de judecatori la plata a alti peste trei miliarde de lei catre ISC.

Totodata, instanta a decis confiscarea sumei de 38.217,220 lei de la Adrian Nastase, bani presupus obtinuti prin fapta penala comisa.

Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.

In acest dosar, Nastase este acuzat ca si-a finantat campania electorala din 2004 cu fondurile colectate in cadrul simpozionului Trofeul Calitatii, organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii.

“Presiunea politica asupra judecatorilor a fost foarte mare. (…) Consider ca cei doi judecatori si-au facut datoria din punct de vedere politic, au avut o anumita misiune si asta explica si cum s-a terminat procesul. Dupa primul dosar in care s-a pronuntat achitarea (dosarul “Matusa Tamara”, n.r.), presiunea asupra judecatorilor din Inaltea Curtea din partea celor care au orchestrat procesul a fost foarte mare. Eu o iau ca o confirmare a actiunii politice. In fazele urmatoare, fie ca e vorba de recurs sau una mai departe la CEDO, sper ca judecatorii care vor judeca recursul sa fie sub o presiune politica mai mica”, a declarat Adrian Nastase la Realitatea TV.

El a mai afirmat ca sensul acestor doua dosare este aceea de a construi un cadru de eliminare din viata politica a acestuia de catre presedintele Traian Basescu.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

In acelasi dosar, Irina Jianu a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi.

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care castiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu «Trofeul calitatii»", a spus Adrian Nastase, potrivit realitatea.net.

Nastase ar fi beneficiat de 10 miliarde de lei vechi din operatiuni comerciale fictive, folositi pentru finantarea campaniei sale electorale din 2004.

In dosar este implicata Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, invinuita si in dosarul Zambaccian, pentru dare de mita si complicitate la insusirea de foloase necuvenite. Concret, Irina Jianu a organizat in 2004 afacerea "Trofeul Calitatii in Constructii", prin care peste 3.000 de firme au participat, contra cost, la simpozioane organizate de Inspectorat in colaborare cu societatea Urban Construct, condusa de Bogdan Popovici, apropiat al sotilor Nastase.

Citeste si:
Balonul de Aur, decernat luni seara: C.Ronaldo, Messi si Ribery,...
Balonul de Aur, decernat luni...

Prin intermediul lui Popovici, care este suspect si el in dosar, banii din cotizatiile incasate de la firmele participante ar fi ajuns la societatea Eurografica, cea care a confectionat materiale electorale pentru Adrian Nastase.

Adrian Nastase a intrat in vizorul DNA in iunie 2008
pentru dosarul "Trofeul Calitatii" si a fost cercetat sub calitatea de sef de partid.

La sfarsitul anului trecut, fostul premier a fost achitat in dosarul "Matusa Tamara" de acuzatiile de fapte de coruptie imputate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.