Guvernul Boc a cazut ieri in urma adoptarii motiunii de cenzura in Parlament, marcand intrarea in istorie a Executivului supranumit si "Guvernul Basescu", care devine primul din Romania schimbat printr-un astfel de demers.
Guvernul Boc a fost demis, in urma adoptarii motiunii de cenzura, pentru caderea Cabinetului pronuntandu-se 254 de parlamentari, din 236 cat era nevoie. Astfel, opozitia guvernamentala formata din PNL, PSD si UDMR a reusit inlaturarea democrat liberalilor de la putere, urmand ca acum sa stabileasca o majoritate guvernamentala, in vederea formarii unui nou Cabinet. Guvernul Boc ramane interimar pana la stabilirea unei alte conduceri, transmite NewsIn.

Caderea guvernului pune Romania intr-o situatie extrem de proasta, atat in context economic cat si social. [Primele reactii economice la caderea Guvernului BOC II: Bursa scade, iar leul se mentine relativ stabil]


Consecintele caderii Guvernului

  • FMI. Cabinetul Boc a parasit Parlamentul lasand in urma multe proiecte neterminate. Astfel, concediul fara plata al bugetarilor, menit sa ajute economia tarii, ramane doar pe hartie, la fel ca si bugetul pe 2010 care este departe de a fi stabilit, desi acesta ar trebui trimis in Parlament pana pe 15 octombrie. In plus, cheltuielile bugetare trebuie reduse cu un miliard de euro pana la sfarsitul anului pentru ca tinta de deficit bugetar de 7,3% sa fie atinsa. Masurile pentru aceste economii au fost luate, dar sunt blocate la Curtea Constitutionala pentru ca legea care le include a fost contestata de PNL. In circa doua saptamani expertii FMI sunt asteptati in Romania pentru a ne evalua si pentru a decide daca ne vor mai acorda bani. Fiindca una din conditile acordului era "stabilitatea politica", caderea guvernului ar putea avea ca si consecinta sistarea finantarii. [Lider sindical: Marele risc al caderii guvernului este bugetul pe 2010, ce ameninta transa a treia de la FMI]


  • Legi neclare. Atat legea unica a salarizarii cat si cea a pensiilor se afla inca in negocieri, iar aceste documente depind de urmatoarea transa FMI. Cei care vor avea cel mai mult de pierdut sunt sindicalistii, pentru ca negocierile pe care le-au purtat pana acum cu Executivul raman blocate. In acest fel, angajatii nu vor primi solutii la revendicarile lor, ceea ce ar genera si riscul unei alte greve generale.


Ce se intampla acum?

Primul pas in urma caderii Guvernului Boc este desemnarea unui nou premier, care ar urma sa fie aprobat de presedintele Traian Basescu. PNL a venit deja cu o propunere: Klaus Johannis - primarul Sibiului fiind ales de liberali pentru a fi urmatorul prim ministru tehnocrat.

Primarul Sibiului, intors recent din Japonia, a declarat ca este dispus sa participe la negocieri cu politicienii in vederea asumarii functiei de prim ministru. "Klaus Johannis a fost la curent tot timpul cu ceea ce se intampla in Parlament si urmeaza sa ia o decizie in privinta asumarii postului de premier in urma negocierilor", au declarat reprezentantii primarului sibian pentru 9AM. [Seful statului refuza un premier independent]

De cealalta parte, senatorul PDL Mircea Banis declara luni ca Emil Boc va fi in continuare premier, chiar daca pica guvernul, pentru ca el ar fi singurul acceptat de presedintele Basescu.


Reactii
la cald
  • Emil Boc: "Guvernul a cazut pentru ca a vrut sa elimine pensiile parlamentarilor. Am mai spus: Este o onoare pentru un guvern sa cada pentru o asemenea cauza, pentru asumarea unei reforme. PSD a votat aceasta motiune de frica de a nu-si pierde pensiile speciale, dar nu pentru mult timp. PDL va lupta in continuare pentru taierea acestor drepturi abuzive. (...) Astazi am atins musuroaiele de interese ale PSD si PNL".
  • Mircea Geoana: "Dupa 20 de ani, un guvern e daramat. Acest lucru demonstreaza ca acest guvern isi pierduse deja legitimitatea. Vreau sa fac un apel la responsabilitate. Trebuie sa numim un guvern cat mai repede. Trebuie format un nou guvern din responsabili independenti. Fac un apel la presedinte ca macar acum sa se ridice peste interesul sau electoral si sa numeasca un guvern care sa serveasca intereselor Romaniei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.