Imediat dupa ce Executivul condus de Emil Boc a fost demis printr-o motiune de cenzura, indicele sectorului SIF de la BVB a pierdut circa 1,18%, insa ulterior si-a revenit, inregistand o crestere de 1,1%. Cu toate acestea BVB a inregistrat o usoara scadere, iar cursul de schimb s-a mentinut relativ stabil, usor peste 4,29 lei/euro, in ciuda unor oferte pe piata valutara care au incercat sa sparga pragul de 4,30 lei/euro.
Guvernul Boc II a fost demis, in urma adoptarii motiunii de cenzura initiata de PNL si UDMR si sustinuta de PSD, pentru caderea Cabinetului pronuntandu-se 254 parlamentari, peste numarul necesar, de 236. Astfel, Guvernul Boc II devine primul guvern din Romania schimbat printr-un astfel de demers. [Adio Boc 2! Guvernul a picat!]

"Nu stiu daca stirea legata de caderea Guvernului a luat prin surprindere investitorii, dar am observat o evolutie oarecum diferita fata de asteptarile generale. Multi se asteptau ca dupa ce se aude ca Guvernul a cazut, o sa scada si Bursa mai tare, insa nu s-a intamplat acest lucru", a spus Florin Irimia, broker la Intercapital Invest.

"Momentul acela de ruptura intre PSD si PD-L a avut o oarecare influenta si la Bursa, unde s-a vazut o decorelare usoara fata de pietele externe, care au continuat sa creasca", a adaugat brokerul, explicand totodata ca aceasta demisie a Guvernului era anticipata de investitori cel putin din momentul acelei rupturi, informeaza NewsIn.

Iata ce s-a intamplat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB)in sedinta de tranzactionare de marti (n.r. 13 octombrie 2009):

  • Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut initial cu 1,21%, pentru ca mai tarziu sa-si tempereze scaderea la 0,64%, pana la 4.376,32 puncte.
  • Indicele compozit, BET-C, care a scazut imediat dupa anuntul caderii Guvernului cu 1,05%, a inregistrat la finalul sedintei o scadere de numai 0,52%, pana la 2.676,77 puncte.
  • Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut initial 1,18% pentru a castiga mai tarziu 1,11%, pana la 23.353,68 puncte.
  • Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, si-a diminuat scaderea de la 1,18% la 0,66% la finalul sedintei de tranzactionare, ajungand la 9.258,99 puncte.
  • Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, care imediat dupa veste (n.r. caderea guvernului) a pierdut 1,14%, si-a revenit, la finele sedintei, inregistrand aceeasi valoare ca cea din sedinta precendeta: 439,61 puncte.
  • Indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,72% in prima faza, pentru a-si tempera scaderea la 1,27%, pana la 586,43 puncte, la finalul zilei.

"Nu inseamna ca daca azi a picat Guvernul, maine vom avea un nou Guvern care va aduce stabilitate politica si piata va incepe iar sa creasca. Insa, cred ca pe bursa si pe cursul valutar vom avea cateva zile cu un context extern pozitiv si s-ar putea sa avem si noi niste sedinte bursiere bune", a concluzionat Florin Irimia.


Leul s-a mentinut relativ stabil

In ceea ce priveste moneda nationala, un dealer bancar a declarat ca "au fost cateva oferte imediat dupa anuntul rezultatului votului care au incercat sa sparga pragul de 4,30 lei/euro, insa au ramas fara raspuns, iar leul s-a apreciat apoi pana la 4,29 unitati/euro, nivel deasupra caruia s-a mentinut ulterior."

Moneda nationala era cotata la 4,2820 lei/euro in debutul sedintei de marti (n.r. 13 octombrie 2009), insa leul a inceput sa piarda teren rapid, iar cursul de schimb a urcat pana la aproape 4,30 lei/euro, in asteptarea votului pe motiunea de cenzura impotriva guvernului. Dupa anunt, cursul a coborat aproape de 4,29 lei/euro, iar, la 15:40, bancile cumparau un euro cu 4,2852 lei si il vindeau cu 4,2947 lei, informeaza NewsIn.

Cursul de referinta al BNR a urcat marti cu aproape un ban (0,13%), pana la 4,2897 lei/euro, un nou maxim al ultimelor sase luni si jumatate.


CNIPMMR: Ne asteptam la o presiune pe leu si la retinere din partea investitorilor


"Va continua presiunea asupra leului, vor continua restrictiile pe care si le-au autoimpus atat investitorii straini cat si cei romani si ne asteptam al un blocaj administrativ. Administratia va continua sa lucreze la jumatate din 'turatie'", a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Acesta a precizat ca se asteapta ca motiunea sa fie votata si considera ca actuala criza politica va continua pana la inceputul anului 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.