Autoritatile din statul american Virginia spun ca cel putin 32 de persoane au fost ucise si 11 ranite de un barbat inarmat, in doua incidente separate la Universitatea Virginia Tech.

Politia din campusul universitatii, situat in localitatea Blacksburg, a declarat ca atentatorul se numara si el printre morti.Presedintele Virginia Tech, Charles Steger, a spus ca universitatea a fost lovita de o tragedie de proportii monumentale.

Se pare ca focurile au fost trase la capetele opuse ale campusului. Primul incident a avut loc la un camin, unde a fost ucis un student.Al doilea s-a desfasurat intr-un corp de cladire de inginerie unde au murit majoritatea celor impuscati, inclusiv atacatorul.Nu se stie inca daca el s-a sinucis sau a fost impuscat de gardienii universitatii.

Studenti romani despre atac

Intr-un interviu la BBC realizat de Dan Vasiliu, un doctorand roman de la Virginia Tech University, Emil M. Constantinescu, a povestit ce stia la cateva ore dupa ce a aparut stirea atacului."Am primit un mesaj pe e-mail de la o colega care preda in cladirea respectiva, in care spunea ca l-a vazut pe acest personaj care era cu pistolul in mana si incerca sa-i impuste si ei s-au baricadat in sala de clasa. Nu avea mobilul cu dansa, dar mi-a spus pe e-mail ca este bine si ca asteapta sa intre fortele de ordine".

"Evenimentele au inceput pe la ora 10, iar pe la ora 12 au evacuat o jumatate de campus, iar la 12.30 cealalta jumatate, in campus nu se mai afla nimeni decat fortele de ordine si salvarile. Eu am reusit sa ies din campus, sunt acasa"."Apropiatii romani pe care ii stiu sunt OK."

Un alt student roman de la Virginia Tech, Mihai Alexe, povesteste la BBC ca nu se afla in campus la momentul incidentului, dar ca atacul l-a bulversat la fel de mult ca pe toata lumea."Toata lumea e bulversata aici. Unul din vecinii mei are un prieten bun care a fost impuscat, pur si simplu pentru ca se afla unde nu trebuia la un moment nefericit".

"Din cate mi-a zis vecinul, tipul care impusca lumea prin cladirea universitatii pur si simplu intra in clase si tragea la nimereala, nu parea sa aiba vreo tinta explicita".Mihai Alexe este convins insa ca lucrurile vor reveni la normal, in curand, si spera ca incidentul sa nu afecteze universitatea, despre care spune ca "este totusi o universitate mult peste medie".

"De miercuri se reiau cursurile si va trebui sa mergem din nou la facultate. Deci presupun ca va trebui sa trecem peste momentul acesta. Viata continua".

Violenta in scoli

Atacul de la Virginia Tech este cel mai grav petrecut in incinta unei universitati americane.In 1966, a doua zi dupa uciderea sotiei si mamei sale, Charles Whitman a deschis focul in campusul Universitatii Texas dintr-un turn, omorand 14 persoane si ranind alte 31.In 1999 doi adolescenti de la Columbine High School din Colorado au ucis 12 colegi si un profesor, iar apoi s-au sinucis.Acest din urma incident a provocat o dezbatere la nivel national in Statele Unite cu privire la dreptul de a purta arme, inscris in cel de-al doilea amendament al Constitutiei, adoptat in 1791.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.