Raportul MCV prezentat de Mark Gray miercuri dimineata are mai multe recomandari pentru respectarea statului de drept in Romania.

Comisia Europeana afirma ca desi unele progrese s-au facut, Romania ar trebui sa faca mai mult pentru functionarea statului de drept, purtatorul de cuvant Mark Gray precizand ca s-au facut cativa pasi, dar nu toti cei recomandati de CE, scrie MEDIAFAX.

Gray a spus ca in cazul recomandarilor facute Guvernului de la Bucuresti de catre Comisia Europeana acestea au fost partial indeplinite, partial nu.

"S-au inregistrat progrese, dar din raport se intelege foarte bine ca mai sunt lucruri de facut", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei.

Oficialul UE a spus ca Guvernul roman a inceplinit multe dintre recomandarile CE privind statul de drept, dar nu pe toate.

Potrivit acestuia, exista restante privind protectia sistemul judiciar fata de atacuri, demiterea ministrilor cu probleme de integritate si demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Comisia Europeana solicita, in raportul MCV privind Romania, ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray.

El a apreciat, raspunzand unei intrebari, ca s-au facut "ceva progrese" in acest domeniu, dar ca apar si cateva probleme.

Gray a explicat ca, pe de o parte, exista un Statut al parlamentarilor, care trebuie adus "pe calea corecta", insa in acelasi timp se discuta si despre un cod de conduita al parlamentarilor.

"In raport se precizeaza ca este nevoie de reglementari clare. (...) Avem inca niste semne de intrebare. Aceste prime masuri fac parte dintr-un pachet si exista indoieli semnificative in legatura cu acest proces si noi vom monitoriza cu multa atentie", a mai spus Mark Gray.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Candidatii la functiile de procuror general si, respectiv, de sef al DNA sa fie avizati de CSM, recomanda Comisia Europeana. Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a sustinut ca este necesar sa fie un numar semnificativ de candidati si care sa obtina avizul pozitiv al CSM.

"Fireste ca era de sperat ca pana acum sa fi avut un procuror general si un sef DNA in functie", a
mai declarat Mark Gray.

El a amintit ca, in ultimele sase luni, Comisia Europeana si-a exprimat de mai multe ori temerile in legatura cu procedura de selectie a procurorului general si a sefului DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.