Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a mentionat Romania si Ungaria printre statele ale caror guverne au devenit "mai agresive" in contracararea opozitiei.

In cadrul unei reuniuni a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa desfasurata la Dublin, Hillary Clinton a denuntat regresul valorilor democratice si drepturilor omului in state din Europa si din Asia Centrala.

"Sunt din ce in ce mai preocupata pentru viitorul acestei organizatii si pentru valorile pe care le-a aparat permanent", a spus Clinton, conform AFP, cu ocazia reuniunii anuale a ministrilor de Externe din cele 57 de state membre OSCE.

"La peste 20 de ani dupa incheierea Razboiului Rece, sarcina de construire a unei Europe a libertatii si pacii inca nu a fost indeplinita", a spus secretarul de Stat american.

Cu putin timp inainte, Clinton se intalnise cu reprezentanti ai societatii civile din sapte tari, care i-au transmis preocuparile in materie de drepturile omului.

Clinton a acuzat guvernele ca devin "din ce in ce mai agresive in tentativele de blocare a disidentei", denuntand, potrivit AFP, situatiile din Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, dar si din Romania si Ungaria.

Cu cateva ore inaintea unei intalniri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Clinton a denuntat "o tendinta de re-sovietizare a regiunii", referindu-se la proiectul uniunii comerciale intre Rusia si foste republici sovietice. "Incercam sa identificam mijloace eficiente de incetinire sau blocare a acestui proiect", a continuat Clinton, potrivit MEDIAFAX.

Chiar si in cadrul Uniunii Europene si NATO, exista "evolutii ingrijoratoare", a apreciat secretarul de Stat american, mentionand "manifestari de recul al democratiei in Ungaria".

In final, Clinton a denuntat "spectrul oribil al antisemitismului, xenofobiei, discriminarii fata de imigranti, romi" si minoritati sexuale in mai multe regiuni ale Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.