Armata turca a bombardat joi dimineata pozitiile armatei siriene de la frontiera dintre cele doua tari, ca raspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis miercuri cinci civili turci intr-o localitate de la granita, a declarat pentru AFP o sursa din domeniul securitatii. 

"Tiruri de artilerie au fost reluate la ora 3.00 GMT (6.00, ora Romaniei) in aceasta dimineata (joi)", a precizat aceasta sursa sub protectia anonimatului, transmite MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai multi soldati sirieni" au fost ucisi in noaptea de miercuri spre joi in bombardamentele lansate de armata turca, acestea vizand o pozitie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, in apropiere de Tall al-Abyad.

Tensiunile dintre Siria si Turcia, care sustine insurgentii sirieni, au crescut brusc miercuri, dupa ce mai multe obuze au lovit localitatea turca Akçakale, situata chiar in fata postului de frontiera sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte intre trupele fidele presedintelui sirian Bashar al-Assad si rebelii din Armata Siriana Libera.

Potrivit postului privat de televiziune NTV, o treime din populatia orasului a fost evacuata ca masura de precautie. Cinci persoane si-au pierdut viata in urma exploziei obuzelor.

Armata Turciei a raspuns atacului sirian cu tiruri de artilerie impotriva pozitiilor siriene la frontiera intre cele doua tari.

Tirurile turce, sustinute de catre o unitate cu baza in orasul Akçakale, langa frontiera, au provocat explozii puternice de partea siriana a frontierei, potrivit agentiei Anatolia.

Parlamentul turc urmeaza sa se reuneasca joi la ora 7.00 GMT (10.00, ora Romaniei) pentru a dezbate o autorizatie care permite guvernului turc sa efectueze operatiuni militare pe teritoriul sirian.

Incidentul, cel mai grav de la distrugerea unui avion turc de catre apararea siriana in iunie, a fost ferm condamnat de NATO si SUA, care si-au exprimat solidaritatea cu Turcia, tara membra a Aliantei Nord-Atlantice.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

"Turcia nu are niciun interes in a se razboi cu Siria. Dar Turcia este capabila sa-si apere granitele si va lansa un contraatac daca este necesar", a declarat Ibrahim Kalin, consilierul primului ministru turc, pe contul sau de Twitter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.