Kosovo accede luni la "suveranitate deplina" odata cu anuntul de la Pristina al Grupului de orientare privind Kosovo (ISG) privind dizolvarea sa.

ISG (International Steering Group) a auntat ca dizolvarea sa va fi pronuntata luni, spre sfarsitul dupa-amiezii, ceea ce inseamna "accesul la o suveranitate deplina a Kosovo".

Incheierea "supravegherii internationale" a Kosovo a fost decisa la inceputul lui iulie de ISG, in cadrul unei reuniuni organizate la Viena.

ISG, format din 25 de tari, intre care Statele Unite si Turcia, a sustinut, in pofida opozitiei categorice a Serbiei, independenta fostei provincii sarbe, a carei populatie majoritara este de origine albaneza, la 17 februarie 2008, dupa razboiul din 1998-1999 dintre gherila separatista kosovara albaneza si fortele sarbe, scrie MEDIAFAX.

In primavara lui 1999, NATO a desfasurat, fara acordul Consiliului de Securitate al ONU, raiduri aeriene in Kosovo si Serbia impotriva unor tinte militare si civile, intre care capitala sarba Belgrad, in urma carora fortele sarbe s-au retras din Kosovo.

Ulterior, mediatorul ONU, finlandezul Martti Ahtisaari, a obtinut adoptarea unui proces de accedere la independenta a Kosovo "sub supraveghere internationala" (ISG), in special cu o administratie a ONU, proces respins de Belgrad.

Din cauza ostilitatii Belgradului, acest proces nu a fost pus in aplicare in nordul Kosovo, unde locuieste o importanta minoritate sarba, ce reprezinta 10% din cei 1,8 milioane de kosovari, restul populatiei fiind de origine albaneza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.