Consiliul de Securitate al ONU a anuntat joi, asa cum era prevazut, sfarsitul misiunii observatorilor sai militari in Siria, MISNUS.

Misiunea ONU de Supervizare in Siria (MISNUS), mobilizata in aceasta tara in aprilie cu scopul de a facilita o incetare a focului care nu s-a concretizat niciodata, se va incheia "duminica la miezul noptii", a declarat pentru presa Edmond Mulet, subsecretarul general pentru Operatiuni de Mentinerea Pacii, in urma unei reuniuni a celor 15 membri ai Consiliului.

"Constatarea generala a fost ca nu sunt indeplinite conditiile pentru continuarea acestei misiuni", a declarat ambasadorul Frantei la ONU Gerard Araud.

Ambasadorul, care prezideaza Consiliul in august, a adaugat totusi ca exista "o vointa comuna a Consiliului sa mentina o prezenta ONU la Damasc" dupa incetarea MISNUS, sub forma unui Birou de legatura. Acesta va fi insarcinat cu sustinerea eforturilor inlocuitorului lui Kofi Annan ca mediator ONU si al Ligii Arabe in Siria, relateaza MEDIAFAX.

Dupa reuniunea Consiliului, Rusia, care si-a exprimat regretul fata de incheierea MISNUS, a cerut ca marile puteri sa lanseze impreuna cu Arabia Saudita si Iranul un apel catre Guvernul lui Bashar al-Assad si opozitie ca acestea sa "puna capat violentei cat mai repede posibil".

In fata presei, ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a cerut o intalnire vineri, la New York, a Grupului international de actiune pentru Siria, in vederea discutarii acestei propuneri care ar trebui, in opinia sa, "sa ceara tuturor partilor sa puna capat violentei si sa precizeze momentul anume (...) in care sa se produca acest lucru".

Deoarece Rusia a opus, alaturi de China, un dublu vot de veto in trei randuri impotriva unor rezolutii ONU privind Siria, Departamentul de Stat american si-a exprimat scepticismul cu privire la aceasta reuniune.

Citeste si:
Astrologia ta personală: Descoperă căile cosmice către succes și...
Astrologia ta personală:...

"Sincer, nu suntem siguri ca intelegem ce scop are", a declarat purtatoarea de cuvant Victoria Nuland, apreciind ca este inutil "sa faci reuniuni de dragul reuniunilor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.