Presedintele grupului PPE din PE Joseph Daul s-a declarat "ingrozit" de faptul ca in Romania, dupa 20 de ani de la prabusirea comunismului, libertatea de exprimare este amenintata din nou.

"Sunt ingrozit. Nu pot sa cred ca intr-un stat membru al Uniunii Europene (UE), dupa mai mult de 20 de ani de la caderea comunismului, libertatea de exprimare este din nou amenintata", a declarat Daul, citat in comunicat, in urma rapoartelor din care reiese ca Guvernul de coalitie socialist-liberal a inaintat plangeri penale acuzand 15 lideri ai opozitiei de "denigrarea statului".

"Istoria recenta a aratat ca toate formele de totalitarism incep cu represiunea politica si ingradirea dreptului la opinie", continua liderul grupului PPE, adaugand ca "dezbaterea politica intre autoritati si opozitie ar trebui sa aiba loc in spatiile publice, nu in birourile procurorilor". Aceste evenimente din Romania "sparg toate limitele normale ale democratiei si trimit un semnal extrem de negativ in ceea ce priveste angajamentul recent al autoritatilor romane de a respecta pe deplin statul de drept si principiile democratice", apreciaza Daul, potrivit MEDIAFAX.

"Inventarea dusmanilor natiunii, asa cum facea Partidul Comunist, nu este altceva decat o forma de retorica radicala, in care vina este atribuita nu celui care ia o decizie proasta, ci aceluia care atrage atentia asupra ei", adauga europarlamentarul, denuntand faptul ca "Guvernul de coalitie din Romania submineaza independenta institutiilor democratice din tara, iar acum ii ia in vizor pe cei care ar putea sa impiedice preluarea puterii".

Daul lanseaza, in acest comunicat PPE, "un apel la conducerea politica romaneasca sa revina la respectarea drepturilor fundamentale, dintre care unul este libertatea de exprimare". El este citat afirmand ca reitereaza invitatia adresata premierului Ponta de a participa la urmatoarea sesiune plenara a PE, "astfel incat sa isi poata exprima punctul de vedere cu privire la aceste derapaje de la valorile europene".

Citeste si:
Unul dintre liderii Hamas, ucis în Beirut într-un atac atribuit...
Unul dintre liderii Hamas,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.