Statele Unite au respins marti ideea conform careia Iranul ar putea juca un rol "pozitiv" in criza din Siria.

"Nu cred ca poate cineva sa spuna in mod serios ca Iranul are un efect pozitiv asupra evenimentelor din Siria", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, Jay Carney.

Annan, aflat marti in vizita la Teheran pentru a discuta evolutia crizei din Siria, si-a exprimat inca o data dorinta ca Iranul sa fie asociat ideei de gasire a unei solutii, fapt contestat de catre Occident si de opozitia siriana, Teheranul fiind acuzat ca a sustinut militar regimul de la Damasc in calitate de aliat principal, scrie MEDIAFAX.

Bilantul violentelor din Siria a depasit 17.000 de morti - ONG

Pentru Kofi Annan "exista un risc de a vedea criza siriana scapata de sub control, extinzandu-se in regiune", iar "Iranul ar putea juca un rol pozitiv", a reiterat emisarul international in timpul unei conferinte de presa de la Teheran, mentionand ca va continua sa "colaboreze" cu liderii iranieni.

Carney insa considera ca planul initial al lui Annan ar fi cel care trebuie aplicat. "Credem ca este esentiala sustinerea comunitatii internationale fata de plan, astfel incat sa fie aplicat, si tranzitia (...) sa isi urmeze cursul fara presedintele Assad", a declarat purtatorul de cuvant.

"Suntem sceptici fata de dorinta lui Assad de a-si respecta angajamentele", a adaugat Carney, mentionand ca "sustinandu-l pe Bashar al-Assad inseamna sa sustii un tiran si sa pui Siria pe o cale gresita".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.