Membrii comunitatii internationale, reuniti la Geneva, au ajuns la un acord privind tranzitia politica in Siria.

Prima masura va fi un nou angajament al regimului sirian si al opozitiei in sensul incetarii ostilitatilor si implementarii planului in sase puncte elaborat de Kofi Annan.

Ulterior, va fi format un guvern de tranzitie, din care vor putea face parte si membri ai actualului regim. "Componenta guvernului va fi decisa de sirieni", a precizat Kofi Annan.

Noul plan de pace pentru Siria: Formarea unui Guvern de tranzitie

"Suntem hotarati sa lucram impreuna, urgent si intens, pentru incetarea violentelor si a abuzurilor si pentru lansarea unui proces politic decis de sirieni care sa conduca la o tranzitie care sa respecte aspiratiile legitime ale poporului sirian", a subliniat Annan la Geneva, unde s-a desfasurat reuniunea Grupului de actiune pentru Siria.

In deschiderea reuniunii, Annan avertiza ca membrii comunitatii internationale vor purta o parte din responsabilitate pentru victimele din Siria daca vor ramane divizati in privinta solutionarii crizei, scrie MEDIAFAX.

Reuniunea Grupului de actiune privind Siria a inceput sambata, la Geneva, cu o intarziere de doua ore din cauza consultarilor prealabile. La reuniune participa reprezentantii SUA, Chinei, Rusiei, Frantei si Marii Britanii, cei al Irakului, Kuwaitului, Qatarului si Turciei, secretarii generali ai Ligii Arabe si ONU si Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe. Kofi Annan avertiza ca un esec al reuniunii de la Geneva ar face "ireversibila" spirala violentelor, in timp ce Marea Britanie acuzase Rusia si China ca blocheaza un acord in sensul initierii tranzitiei democratice la Damasc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.