Hillary Clinton a afirmat ca sustine planul propus de Annan, pe care l-a caracterizat drept o foaie de parcurs foarte concreta pentru o tranzitie politica in Siria.

Kofi Annan a propus alcatuirea unui guvern de tranzitie in Siria care ar urma sa includa partizani ai presedintelui Bashar al-Assad si membri ai opozitiei. Rusia pare sa sprijine acest plan.

Dezastru umanitar in Siria: Peste 13 mii de morti de la pornirea revoltei

Propunerea urmeaza sa fie discutata sambata la Geneva la reuniunea Grupului de actiune pentru Siria. Potrivit schemei lui Annan, persoanele a caror prezenta dauneaza eforturilor de reconciliere vor fi exculse din noul guvern.

Dar punerea in practica a unui asemenea plan depinde si de acceptul Rusiei, care pana in prezent s-a impotrivit schimbarii presedintelui sirian. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a avertizat ca ideile prezentate de Annan constituie doar o baza de discutie si nu vor fi acceptate in mod automat. La Geneva va fi o conferinta de lucru, a precizat el.

Acceptarea acestui plan de catre Rusia ar putea semnifica faptul ca este gata sa il vada pe Assad plecat”, a precizat o sursa diplomatica, potrivit evz.

Mai multi ministri ai Afacerilor Externe, printre care cel al Statelor Unite, al Frantei si al Marii Britanii, au amenintat cu faptul ca nu se vor prezenta la Geneva daca aceasta reuniune nu va duce la adoptarea acestui plan. "Exista amenintari serioase cu privire la organizarea acestei reuniuni", a declarat un diplomat, sub protectia anonimatului.

"Este foarte important ca reuniunea de la Geneva sa conduca la un rezultat. Credeam (...) ca cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate au ajuns la un acord de principiu in privinta planului de tranzitie, dar declaratiile din partea Rusiei, din ultimele 24 de ore, par sa puna un semn de intrebare asupra acestui fapt", a adaugat diplomatul, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.