Rusia vrea sa propuna Iranului miercuri, la Bagdad, sa limiteze imbogatirea uraniului la nivelul de 20%, in schimbul anularii sanctiunilor.

"Am vrea ca, cu titlul de prim pas, Teheranul sa adopte masuri pentru oprirea imbogatirii uraniului la nivelul de 20%", a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agentii.

Daca diplomatia da gres, SUA vor ataca Iranul

"Aceasta problema are numeroase aspecte. Trebuie sa discutam despre ele la Bagdad. Daca se face simtita o miscare in aceasta directie, atunci Cei Sase (grupul "5+1") vor trebui, la randul lor, sa arate in practica Iranului ca situatia se amelioreaza", a adaugat el.

Petrol descoperit in Marea Caspica - Iranul a tras lozul norocos

"Partea rusa spera ca eforturile comune ale Celor Sase, bazate pe rezultatele foarte serioase ale examinarii acestor probleme (la summitul G8 de la Camp David), vor permite oprirea deteriorarii situatiei", a adaugat el.

SUA: Declaratiile iranienilor nu sunt credibile

In schimb, el a exprimat ingrijorarea Rusiei fata de mentinerea de catre anumite tari occidentale a unei posibile optiuni militare impotriva Teheranului.

"Rusia este preocupata de faptul ca posibilitatea de a solutiona problema prin mijloace militare este luata in continuare in considerare", a declarat Riabkov, potrivit MEDIAFAX.

"Noi primim frecvent semnale, publice dar si pe alte canale, potrivit carora aceasta optiune este luata in considerare in anumite capitale ca fiind mai acceptabila ca niciodata", a adaugat el.

Slab imbogatit, la un nivel cuprins intre 3,5% si 20%, uraniul poate fi utilizat pe post de combustibil pentru centrale nucleare sau instalatii cu scopuri stiintifice, dar, imbogatit la un nivel de peste 90%,uraniul intra in procesul de fabricare a armei atomice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.