Kosovo si-a proclamat unilateral, in 2008, independenta fata de Serbia, care refuza cu vehementa sa o recunoasca.

Franta, Italia si Austria pledeaza pentru acordarea statutului de tara candidata la UE Serbiei, apreciind intr-un e-mail trimis Inaltului Reprezentant UE pentru politica Externa Catherine Ashton ca Belgradul a "indeplinit conditiile" stabilite in decembrie de liderii europeni.

In acest e-mail, ministrii de Externe francez, austriac si italian afirma ca au "efectuat o analiza aprofundata a progreselor Serbiei si au ajuns la concluzia ca aceste conditii au fost indeplinite".Germania a facut parte, la summit, dintre tarile cele mai reticente.

Problema urmeaza sa fie discutata luni de catre ministrii europeni de Externe si transata a doua zi de ministrii Afacerilor Europene ai celor 27 de state UE, potrivit diplomatilor.

"Urmatorul pas este (obtinerea) statutului de candidat la UE. Germania ar vrea sa vada acest pas facut la urmatoarea reuniune a Consiliului European" din 1 si 2 martie, la Bruxelles.

Romania a anuntat ca va bloca candidatura tarii din cauza problemei vlahilor,
acest lucru reprezentand "un nou obstacol, in contextul in care Serbia se confrunta deja cu un parcurs dificil catre obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeana (UE)", scrie mediafax.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.