Obama a recunoscut ca tara sa a efectuat atacuri cu avioane fara pilot impotriva Al-Qaida in Pakistan, operatiuni care nu au fost pana in prezent confirmate oficial de Washington.

Intrebat cu privire la utilizarea avioanelor fara pilot in cadrul unei videoconferinte pe site-urile Google+ si YouTube, Obama a sustinut operatiunile si a afirmat ca "evident, mai multe altfel de atacuri au avut loc in FATA (Federally Administered Tribal Areas)", zone tribale din nord-vestul Pakistanului.

In timp ce participantii la videoconferinta de pe Internet evocau "victime civile" in aceste atacuri, presedintele a declarat ca vrea sa fie "sigur ca oamenii inteleg ca avioanele fara pilot nu provoaca un numar mare de victime civile".

"In general, este vorba de atacuri foarte precise impotriva Al-Qaida si a afiliatilor sai si suntem foarte prudenti cu modul in care sunt utilizate", a asigurat Obama, potrivit MEDIAFAX.

"Exista aceasta idee ca noi declansam o multime de atacuri fara discriminare. Este vorba de masuri directionate, care vizeaza oameni ce se afla pe o lista de teroristi care incearca sa atace americani, sa atace baze americane si asa mai departe", a adaugat Obama.

"Este important ca toata lumea sa inteleaga ca atacurile sunt controlate indeaproape", a insistat acesta.

Armata americana foloseste avioane fara pilot pentru a ataca tintele din teritoriul afgan unde este angajata intr-un conflict deschis, insa CIA este cea care foloseste avioanele fara pilot pe teritoriul pakistanez, respectand normele care reglementeaza actiunile sub acoperire a caror existenta nu este recunoscuta oficial.

Campania de bombardamente a avioanelor fara pilot in regiunile tribale ale Pakistanului este un secret cunoscut de toata lumea la Washington. Secretarul Apararii Leon Panetta, fost sef CIA la inceputul mandatului lui Obama, a comis o gafa in octombrie recunoscand existenta programului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.