Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi ca URSS era "marea Rusie", acuzandu-l pe ultimul presedinte al acesteia, Mihail Gorbaciov, ca a "renuntat" la putere in 1991, cu o zi inainte de semnarea, prevazuta, cu Belarus si Kazahstan, a unei noi Uniuni,

Exprimandu-se in cadrul unei intalniri la Kremlin cu veterani si pensionari, Putin si-a impartasit sentimentele traite in momentul prabusirii, in urma cu 20 de ani, a regimului comunist.

  • "Nicio diferenta" intre URSS si Rusia

"M-am dus sa imi repar o roata, cand persoanele de acolo m-au intrebat: esti pentru URSS sau pentru Rusia?", a povestit Putin. Rusia, ca si alte republici ale Uniunii Sovietice, contesta atunci puterea suprema a lui Gorbaciov, relateaza MEDIAFAX.

"Le-am spus: dar este vreo diferenta? Se numeste altfel, dar este tot Rusia, marea Rusie", a declarat Putin.

"Li s-au spus atatea minciuni ca oamenii nu mai intelegeau ce se intampla (...), li s-a promis ca maine vor trai ca la Paris sau Londra", a adaugat Putin, care a calificat la un moment dat disparitia URSS ca "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului trecut".


"La 21 decembrie (1991), Gorbaciov a semnat renuntarea la putere. Nu am avut in istoria tarii decat doua momente la fel de grave, cand puterea suprema a renuntat la prerogativele sale si la responsabilitatea a ceea ce se intampla in tara: tarul - a plecat si imediat au inceput aceste evenimente oribile, sangeroase - si 1991", a continuat Putin, potrivit declaratiilor transmise de postul de televiziune Rossia24.

La 2 martie 1917, Tarul Nicolae al II-lea a abdicat in preajma Revolutiei bolsevice si a razboiului civil. Multi rusi ii reproseaza presupusa lui slabiciune.

  • Mihail Gorbaciov ramane la randul lui putin popular in tara, rusii atribuindu-i falimentul tarii si saracia lor.

Coactionar la cotidianul de opozitie Novaia Gazeta, el a criticat in repetate randuri puterea actuala si in special anuntul din septembrie privind revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, la alegerile prezidentiale din 2012.
Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.