China a decis sa ofere Premiul Confucius pentru pace, versiunea sa a Premiului Nobel, premierului rus Vladimir Putin pentru rezultate deosebite in pastrarea pacii mondiale.

Premirul rus Vladimir Putin a castigat aprecierea juriului, desi in competitie se aflau si cancelarul german, Angela Merkel si omul de stiinta chinez, Yuan Longping, conform unuia dintre organizatorii competitiei Qiao Damo.

Premiile Confucius au fost organizate pentru prima data anul trecut si anuntate cu doua zile inainte ca disidentul chinez Liu Xiaobo sa primeasca premiul Nobel pentru Pace, starnind nemultumirea Chinei. De aceea, multi considera ca in spatele acestor premii se afla guvernul chinez, informeaza cotidianul britanic Daily Telegraph.


Membrii juriului au negat atunci orice legatura cu autortatile chineze. Juriul este alcatuit din 16 personalitati din China, profesori universitari, doctoranzi si cercetatori. Dintre acestea, noua au votat pentru acordarea premiului lui Putin.

  • Putin, erou national

"In luna aprilie sau mai a acestui an, Putin s-a declarat impotriva bombardarii NATO a Libiei si a incercat sa rezolve problema intr-o maniera pasnica", a explicat Qiao.

De asemenea, privind razboiul din Cecenia, "pumnul sau de fier si duritatea de care a dat dovada in acest razboi i-au impresionat pe rusi, iar el a fost privit ca omul capabil sa aduca siguranta si stabilitate in Rusia. A devenit antiteroristul numarul unu si erou national", se arata in motivatie, conform adevarul.ro.

Momentan Ambasada rusa nu a dat niciun raspuns dupa ce a fost anuntata ca Putin este laureat.

"Valorile occidentale nu sunt perfecte si avem nevoie de o alternativa la ele", a mai comentat Qiao cand compara premiile Nobel cu cele Confucius.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.