Regimul iranian a reusit sa depaseasca obstacolele tehnice pentru fabricarea unei bombe nucleare primind asistenta din partea unor experti straini, afirma diplomati occidentali, conform unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), scrie Washington Post.

Documentul furnizeaza noi detalii despre rolul jucat de un fost om de stiinta sovietic care le-a oferit iranienilor expertiza pentru fabricarea unor detonatoare de mare precizie. De asemenea, Pakistanul si Coreea de Nord au ajutat Iranul sa dezvolte un program nuclear militar, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit unor diplomati occidentali, care citeaza informatii secrete ale AIEA, exista suspiciuni ca Iranul a continuat cercetarile in domeniul nuclear militar si dupa 2003, cand, potrivit expertilor ONU, ar fi trebuit sa suspende aceste activitati.


AIEA urmeaza sa prezinte un raport in cursul acestei saptamani despre eforturile Iranului de obtinere a tehnologiei nucleare sensibile. Mai multe state, in principal Israelul, au amenintat cu atacuri impotriva instalatiilor nucleare iraniene daca Teheranul nu va pune capat activitatilor actuale.

"Asteptam publicarea raportului si vom vedea ce se va intampla", a declarat ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, subliniind ca AIEA este supusa presiunilor politice din partea marilor puteri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.