Statele Unite au impus marti noi sanctiuni in cadrul eforturilor de limitare a programului nuclear iranian, vizand sapte companii straine care sustin sectorul energetic din Iran.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a afirmat ca decizia SUA "adreseaza un mesaj clar companiilor din lumea intreaga: cei care continua sa sustina in mod iresponsabil sectorul energetic iranian si ajuta Iranul sa evite sanctiunile americane vor avea de infruntat consecinte grave", relateaza AFP.

Cele sapte entitati vizate de noile sanctiuni sunt compania Petroleos de Venezuela, PCCI (Jersey/Iran), Royal Oyster Group (Emiratele Arabe Unite), Speedy Ship (Emiratele Arabe Unite/Iran), Tanker Pacific (Singapore), Ofer Brothers Group (Israel) si Associated Shipbroking (Monaco).

Jim Steinberg, numarul doi in ierarhia Departamentului de Stat, a afirmat ca sanctiunile accentueaza presiunile exercitate asupra Iranului, pentru a determina regimul de la Teheran sa-si respecte obligatiile internationale, transmite MEDIAFAX.

Si Uniunea Europeana a decis, luni, sa sanctioneze mai mult de 100 de companii banuite ca au legaturi cu programul nuclear si balistic iranian, precum si cinci persoane, in principal directori de companii.

Tarile din Grupul celor Sase (Germania, China, SUA, Franta, Marea Britanie si Rusia) banuiesc Iranul ca incearca sa obtina armament nuclear, sub acoperirea unui program nuclear civil.

Statele Unite au mai sanctionat, incepand din vara anului trecut, si alte noua companii care aveau legaturi cu sectorul energetic iranian si au convins mai multe multinationale sa renunte la contractele cu Iranul.

SUA au anuntat marti si sanctiuni impotriva a 16 entitati straine cu activitati comerciale legate de productia de arme de distrugere in masa sau rachete cu Iranul, Coreea de Nord sau Siria.
Printre acestea se numara doua companii belaruse, trei firme si un cetatean chinez, cinci entitati si un cetatean iranian, o companie nord-coreeana si una venezuelana.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.