Franta este hotarata sa continue programul de reinsertie sociala a romilor repatriati voluntar in Romania, demarat in 2006 si care avanseaza insa destul de greu, fixandu-si ca obiectiv sa finanteze 80 de proiecte suplimentare in 2012, comenteaza cotidianul La Croix, in editia electronica.

Din 2006, cand a fost lansat programul de reinsertie sociala a romilor, au fost finantate 498 de proiecte cu o investitie de doua milioane de euro, potrivit Oficiului francez pentru imigratie si integrare (Ofii). Beneficiarii nu reprezinta insa decat 1,6 la suta dintre cei care au acceptat voluntar sa se intoarca in tara de origine in ultimii cinci ani, relateaza MEDIAFAX.

Acestia au fost alesi in functie de fezabilitatea proiectului lor, de motivatie dar si de competentele pe care le pot mobiliza. Pentru moment insa eficienta acestui dispozitiv nu a fost evaluata niciodata. "Cand proiectele dureaza doi ani, este deja foarte bine. Ele nu rezista aproape niciodata mai mult de doi ani si jumatate", afirma Fabrice Basile, seful biroului Ofii din Romania. Multi beneficiari, depasiti de problemele zilnice, sfarsesc prin a-si revinde animalele sau materialele care le-au fost furnizate.

Acest lucru este generat si de slaba capacitate de a-i asista pe beneficiari in demersul lor. Biroul din Romania al Ofii, format din patru agenti, este depasit de situatie si se sprijina pe organizatiile neguvernamentale pentru a urmari proiectele. "Exista o problema de calificare a beneficiarilor", observa Mariana Petersel, presedinta organizatiei Generatie Tanara, operatorul Ofii. "Or, in Romania, accesul la formare nu se poate face decat cu un nivel mediu al studiilor, in timp ce majoritatea romilor nu au mers la scoala", continu ea.


Chiar daca programul nu este urmat intotdeauna de efecte, Franta nu intentioneaza sa il abandoneze. In 2012, Ofii isi fixeaza ca obiectiv finantarea a 80 de proiecte suplimentare. "Este o picatura de apa, dar acest lucru ne permite sa ramanem in jocul dialogului cu autoritatile romane", explica Arno Klarsfeld, presedintele consiliului de administratie al Ofii.
Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

UE pune la dispozitie 172 de milioane de euro pentru integrarea romilor in perioada 2007-2013, si, mai general, un buget de zece miliarde de euro pentru persoanele defavorizate. In contrapondere, Franta intentioneaza sa puna in joc integrarea Romaniei in spatiul Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.