Organizatiile neguvernamentale sustin ca Franta si Italia se numara printre statele membre UE care inca mai demoleaza tabere si deporteaza cetateni europeni, contrar anunturilor facute de Bruxelles.

La un an dupa ce mai multe state europene au inceput sa demoleze taberele de romi si sa expulzeze sute de cetateni europeni in Romania, Comisia Europeana sustine ca a castigat lupta pentru protejarea drepturilor cetatenilor la libertatea de miscare in cadrul blocului comunitar, relateaza The Guardian, in editia sa electronica.

  • 90% dintre cazuri de incalcare a libertatii de miscare, rezolvate?

Dar aparatorii drepturilor romilor au avertizat Bruxelles-ul ca nu depune suficiente eforturi pentru a proteja cea mai mare minoritate etnica din Europa, si ca expulzarile si deportarile continua, in principal in Franta si Italia.

Executivul UE sustine ca a rezolvat 90 la suta din cazurile identificate de incalcare a libertatii de miscare incepand de vara trecuta.

  • Peste 70% dintre taberele ilegale, demolate

Conform MEDIAFAX, peste 70 la suta dintre taberele ilegale de romi au fost demolate, iar familiilor li s-au oferit stimulente financiare pentru a parasi tara. In urma cu un an, organizatiile neguvernamentale frantuzesti au declarat ca in pofida acestei actiuni discriminatorii a Guvernului in Franta exista acelasi numar de romi ca inainte deoarece multi dintre ei s-au intors. Dar deoarece taberele lor au fost distruse, acestia traiesc in conditii si mai mizere, intr-un climat de teama si intimidare.

Comisia a anuntat insa ca a lansat actiuni juridice impotriva a zece state, inclusiv Marea Britanie, Germania, Spania, Polonia si Cehia, pentru ca nu au transformat in lege directiva UE privind libertatea de miscare.

Victoria Vasey, directorul juridic al Centrului european pentru drepturile omului (ERRC) cu sediul in Ungaria, a avertizat ca expulzarile se produc in continuare in principal in Franta si Italia. Expulzarile continua si in Germania, dar acestea vizeaza mai degraba romii kosovari, care nu sunt vizati de legea UE.

Potrivit Médecins du Monde, in perioada iunie-august, cel putin 500 de romi au fost evacuati din tabere in Marsilia, in sudul Frantei. In Italia, 154 de evacuari au avut loc la Roma in perioada martie-mai, afectand 1.800 de romi.

In Danemarca, deportarea cetatenilor europeni de etnie roma a fost de multe ori contestata cu succes in justitie. Strategia a fost inlocuita, potrivit ERRC, prin arestarea si hartuirea acestor cetateni de catre autoritatile daneze.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.