O greva generala de 48 de ore a inceput miercuri dimineata in Grecia, serviciile de transport, inclusiv aerian, urmand sa fie oprite in timpul protestelor, la care participa cea mai mare parte a serviciilor publice, companiile private si magazinele, relateaza BBC News Online.

  • Aproximativ 70.000 de mii de persoane au protestat in Grecia fata de masurile de austeritate

Aproximativ 70.000 de persoane au manifestat miercuri la Atena, Salonic si alte orase, in prima zi a unei greve generale de 48 de ore, la apelul sindicatelor, impotriva unei noi serii de masuri de austeritate impuse Greciei de creditorii sai, in schimbul unui ajutor, relateaza AFP.

La Atena, patru coloane diferite, insumand 52.000 de persoane, potrivit politiei, defilau pe strazile capitalei indreptandu-se catre Piata Syntagma, in fata Parlamentului, unde marti seara a inceput o dezbatere asupra unui proiect contestat de lege ce impune o noua serie de masuri de austeritate.

Acest proiect de lege prevede in principal reducerea numarului de functionari si suspendarea conventiilor colective, dar si cresterea impozitelor asupra veniturilor persoanelor fizice.

Prima coloana, a Frontului Procomunist al Muncitorilor (Pame), cuprindea aproximativ 10.000 de persoane. Aceasta era urmata de aproximativ 15.000 de manifestanti din cadrul centralelor sindicale din sectorul privat si alti aproximativ 15.000 de simpatizanti ai stangii radicale, potrivit Biroului de Presa al politiei.

Cu putin inainte de ora locala 13.00 (13.00, ora Romaniei), piata de unde plecau manifestantii era in continuare plina de oameni, a anuntat un fotoreporter AFP.

  • In Piata Syntagma, in fata Parlamentului, incercuit inca de miercuri dimineata de politie si forte antirevolta, s-a desfasurat un miting la care au participat aproximativ 12.000 de persoane.

Aproximativ 3.000 de politisti au fost stationati in capitala, putand fi mobilizati pana la 5.000.
  • La Salonic, cel de al doilea cel mai important oras din nordul tarii, aproximativ 15.000 de persoane au manifestat pe strazi, in timp ce la Heraklion, pe Insula Creta, la proteste participau mii de persoane.


Cinci curse de pe Aeroportul Otopeni au fost anulate din cauza grevei generale din Grecia
Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Cinci curse care trebuiau sa plece, miercuri, de pe Aeroportul Otopeni spre Atena si Salonic au fost anulate din cauza grevei generale a sindicalistilor din Grecia, a declarat purtatorul de cuvant al aeroportului, Valentin Iordache.

Purtatorul de cuvant al Aeroportului "Henri Coanda" Otopeni a precizat ca este vorba de doua curse Olympic Airlines pe ruta Atena - Bucuresti si retur, doua curse ale companiei Tarom, tot intre Bucuresti si Atena, si o alta cursa Tarom Bucuresti - Salonic si retur.

  • Iordache a mai spus nicio cursa de pe Aeroportul Baneasa nu a fost anulata din cauza grevei din Grecia.

Potrivit site-ului Aeroportului Otopeni, au fost anulate doua curse Tarom spre Atena care trebuiau sa plece la orele 8.00 si 18.40 si o cursa spre Salonic de la 16.25. De asemenea, au fost anulate cursele Olympic Airlines de la orele 10.00 si 18.50.
Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Sindicatele din domeniul public (ADEDY) si privat (GSEE), inclusiv sindicatul controlorilor de trafic aerian, au anuntat ca miercuri si joi intra in greva generala.

Cetatenii romani care calatoresc zilele acestea in Grecia au fost avertizati, luni, de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la organizarea grevei de 48 de ore, miscare de protest care va afecta transporturile in zilele de 19 si 20 octombrie.

Greva are loc in timp ce Parlamentul se pregateste sa voteze ultima serie de masuri de austeritate, care include cresterea taxelor, taierea salariilor si concedieri. Autoritatile fac eforturi sa reduca un deficit guvernamental urias, in contextul temerii fata de o intrare in incapacitate de plata a tarii si producerii unei crize in zona euro. Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar Internatiuonal (FMI), principalii creditori ai Greciei, au cerut masuri de austeritate dure, in schimbul acordarii unor imprumutruri.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...


Ritmul protestelor s-a amplificat in ultimele saptamani, fiecare sector al economiei fiind afectat de greve. Gunoiul nu a mai fost colectat, iar sediile unor autoritati, inclusiv ministere, au fost ocupate de angajati, scrie MEDIAFAX.

Apelul la organizarea grevei generale de miercuri si joi a fost lansat de cele doua confederatii sindicale grecesti care reprezinta muncitorii din sectoarele public si, respectiv, privat.

Departamentele Guvernului, companiile, birourile si magazinele urmeaza sa fie inchise, proprietarii de mici afaceri si de magazine alaturandu-se pentru prima data protestelor.

Controlorii de trafic aerian vor participa la greva timp de 12 ore, in timp ce trenurile, autobuzele, taxiurile si camioanele nu vor opera.

De asemenea, presa din Grecia a intrat in greva.

Citeste si:
Manifestatia `Toti pentru Europa`, in Piata Victoriei. Concerte si...
Manifestatia `Toti pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.