Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu este facut public, vineri, la ora transmiterii acestei stiri fiind organizata o conferinta de presa la MAE roman pe acest subiect.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anuntat ca astazi acordul este public, relateaza MEDIAFAX.

El a precizat ca documentul este dat publicitatii in urma unei intelegeri la care s-a ajuns cu SUA.

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antiracheta. Discutiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi si Hillary Clinton, in timpul vizitei de lucru a presedintelui Traian Basescu la Washington.

La revenirea din SUA, presedintele Traian Basescu declara ca, odata transpus in practica, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania va face ca nivelul de securitate "sa fie cel mai inalt din istoria tarii".


"Acordul nu are nimic secret. Vreau sa indepartez orice speculatie privind anexe secrete ale acestui acord. Sper ca in urmatoarele zece zile sa putem conveni cu Departamentul de stat sa facem public acest acord, atat in Romania, cat si in SUA", spunea Traian Basescu in 14 septembrie.

El preciza ca Acordul va trebui ratificat in Parlamentul Romaniei.

Seful statului mai spunea ca imediat ce va fi convenit cu partenerii americani ca Acordul poate fi facut public secretarul de stat Bogdan Aurescu "va da public toate explicatiile pe fiecare clauza a Acordului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.