Principalele motive pentru care s-au pornit anchetele privind inchisorile CIA din Romania au fost protejarea autoritatilor si limitarea adevarului, comenteaza cotidianul britanic Financial Times.

"In Polonia si Romania, tari in care centrele de detentie secrete ale CIA au fost infiintate in 2002 si 2003, respectiv, nu este cinic sa sugeram ca scopul principal al investigatiilor a fost de a proteja autoritatile si de a ingreuna cautarea adevarului. Inima problemei in aceste doua tari, ca si in altele din Europa, este atitudinea obstructiva a executivelor, care au invocat principiile de securitate ale statului pentru a bloca incercarile de a descoperi inegalitatile provocate de un astfel de comportament", a comentat Financial Times.


Potrivit ziarului, guvernele par determinate sa invaluie istoria acestor evenimente in mister. Anchetele oficiale in tarile cele mai implicate in predarea SUA si programele de detentie s-au stins fara a ajunge la concluzii semnificative ori au fost inchise prematur.

FT atrage atentia ca toate anchete legate de inchisorile CIA sunt inca confuze. Nu se stie amploarea totala a implicarii statelor Europei in activitatile secrete ale CIA. Totusi, este sigur ca unele tari au fost complice la abuzurile legate de drepturile omului, cum ar fi detentii secrete, tortura, brutalitate, transferuri fortate.

Chiar daca partenerii europeni s-au subordonat, nu inseamna ca nu sunt vinovati. Ceea ce ramane de stabilit este cat de implicate au fost guvernele europene in asisterea CIA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.