O serie de mesaje cutremuratoare inregistrate in ultimele momente de viata ale victimelor de la 11 septembrie 2001 au fost date publicitatii.

Majoritatea victimelor atentatelor au murit in infernul de la 11 septembrie 2001 fara sa poata chema pe cineva in ajutor, dar unele dintre cele 3.000 de persoane decedate in urma cu zece ani au incercat un ultim contact disperat cu lumea exterioara, scrie MEDIAFAX.

Fie ca au fost lansate prin telefoane mobile, telefoane fixe inca in stare de functionare din World Trade Center (WTC) sau prin telefoanele cu plata disponibile la bordul avioanelor deturnate, unele dintre aceste mesaje au fost salvate.


Un astfel de exemplu este apelul unei femei, Melissa Doi, in varsta de 32 de ani, care se afla atunci intr-o companie ce isi avea sediul la etajul 83 al turnului de sud al WTC. Ea a putut ramane la telefon cu un angajat al serviciilor de urgenta timp de patru minute, dupa impactul avionului:

- "Voi muri, asa este?", afirma ea plangand.

- "Nu, nu, nu, nu", raspunde operatoarea.

- "Voi muri, stiu!"

- "Doamna, doamna, spuneti-va rugaciunile", afirma angajata in semn de consolare.

- "Doamne, te rog ..."

Conversatia se incheie la scurt timp dupa un strigat de ajutor disperat al Melissei Doi.

  • La un etaj superior, Kevin Cosgrove incerca si el sa se alature serviciilor de urgenta. Vocea vicepresedintelui unei companii de brokeraj, ale carei birouri se aflau la etajul 99, este auzita pentru ultima data la ora 09.58.

"Oh, Dumnezeule!", afirma el, dupa care incepe sa strige in momentul in care se aude cum turnul se prabuseste.

Alte discutii au fost inregistrate din avioanele deturnate, initiate de personalul navigant sau de calatori.

  • Betty Ong, de exemplu, era stewardesa la bordul cursei 11 a American Airlines, care plecase din Boston. La ora 08.19, ea contacteaza controlorul de la sol. Ea explica cum doua colege ale ei au fost injunghiate si cum postul de pilotaj nu raspunde.

"Cred ca suntem deturnati", explica ea. Abia dupa 30 de minute, avionul in care se afla loveste turnul de nord.
Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Alice Hoagland incearca sa il sune pe fiul ei, Mark Bingham, dupa ce afla despe deturnare. Acesta urcase in cursul diminetii la bordul zborului 93 al United Airlines.

"Fa tot posibilul pentru a prelua controlul avionului", ii spune ea pe un ton calm si inchide lasand un mesaj pe telefonul mobil.

Avionul s-a prabusit pana la urma pe un camp din Pennsylvanie, in loc de Washington, presupusa tinta.

Mark Bingham este considerat unul dintre pasagerii care au atacat cu pretul vietii lor teroristii, evitand ca avionul sa se prabuseasca peste Capitoliu sau Casa Alba.

  • La New York, Brian Sweeney era la bordul zborului 175 al United Airlines inainte ca avionul sa loveasca turnul de sud, la ora 09.03. Cu cateva minute inainte, el reuseste sa ii lase un mesaj sotiei sale:

"Asculta, sunt la bordul avionului derurnat", afirma el. "Vreau doar sa iti spun ca te iubesc, ca iti doresc numai bine. Acelasi lucru este valabil pentru parintii mei si pentru prietenii nostri. Va iubesc pe toti".
Citeste si:
Simona Halep, primul mesaj după revenirea în România: „Adevărul a...
Simona Halep, primul mesaj...

  • Altii au putut schimba cateva ultime cuvinte.

Beverly Eckert, citata de New York Magazine in editia din aceasta saptamana, isi aminteste cat de bucuroasa a fost sa primeasca un apel de la sotul ei la ora 09.30. Ea presupunea ca acesta a reusit sa scape din birou, aflat in turnurile gemene.

"Mi-a spus ca era in continuare la etajul 105 si am inteles imediat ca nu se va mai intoarce acasa. Dupa cateva minute de conversatie, am auzit un zgomot surd". Turnul incepea sa se prabuseasca.

"L-am strigat pe nume iar si iar, apoi m-am asezat strangand telefonul la piept".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.