Un "fundamentalist crestin", este considerat responsabil pentru ambele atacuri comise vineri la Oslo, soldate cu cel putin 91 de morti, a anuntat politia norvegiana.

"Am gasit motive pentru a-l considera responsabil pentru ambele episoade", a declarat politia, facand referire la explozia unei bombe in apropierea sediului Guvernului norvegian, urmata de un atac armat la scoala de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, pe o insula din apropiere de Oslo.


Politia l-a descris pe suspectul arestat ca pe un "fundamentalist crestin". Din motive legate de ancheta, politia a refuzat sa dezvaluie numele suspectului, identificat de presa norvegiana ca fiind Anders Behring Breivik. Presa l-a descris anterior pe Breivik ca fiind un apropiat al mediilor de extrema-dreapta, relateaza MEDIAFAX.

Cele doua atacuri par sa fi vizat Partidul Laburist, biroul premierului Jens Stoltenberg, care nu se afla acolo, si ministerele invecinate, ulterior scoala de vara a tineretului laburist, la circa 40 de kilometri distanta.

Imbracat cu un pulover inscriptionat cu sigla politiei, atacatorul le-a cerut tinerilor sa se apropie inainte de a deschide focul, dupa care a impuscat ranitii si persoanele care incercau sa scape inotand.

"Veniti la mine, am informatii importante, veniti la mine, nu este niciun pericol", spunea acesta, potrivit unui martor. "Oamenii alergau peste tot ca nebunii. El tragea", a adaugat acesta.

Un martor venit cu barca pentru a-i ajuta pe adolescenti a declarat ca a numarat cel putin 20 de cadavre pe mal sau in apa.

Potrivit presei norvegiene, suspectul avea mai multe arme inregistrate pe numele sau, inclusiv o pusca automata. Pe profilul sau de pe Facebook, barbatul cu par blond se descrie drept conservator, crestin, celibatar, interesat de vanatoare si de jocuri ca "World of Warcraft" si "Modern Warfare 2".


Premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, a intervenit la un post de televiziune pentru a arata ca este in stare buna dupa atentatul de la Oslo, catalogand situatia drept "grava", citeaza wall-street.
Citeste si:
Culiță Sterp, primele declarații după ce a fost acuzat că a ucis un...
Culiță Sterp, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.