Cel putin 80 de persoane si-au pierdut viata vineri, in urma a doua explozii si unui atac armat produse in apropierea cladirilor guvernamentale din centrul orasului Oslo.

O grupare terorista, Ansar al-Jihad al-Alami, ar fi revendicat atacurile comise vineri la Oslo, potrivit unui analist pe probleme de terorism, insa televiziunea norvegiana afirma ca gruparea a negat orice responsabilitate, relateaza New York Times.

Potrivit autoritatilor, un barbat deghizat in politist a deschis focul vineri in timpul unei reuniuni a tinerilor din Partidul Laburist norvegian, imediat dupa exploziile din centrul Oslo, pe o insula de la periferia orasului, cel putin patru persoane fiind ucise.


  • Este pentru prima oara cand regatul, stat membru NATO angajat in Afganistan si Libia, este lovit de un atentat cu bomba

Politia a anuntat vineri ca a arestat un suspect, un norvegian in varsta de 32 de ani. Potrivit datelor postate de suspect pe Internet,acesta are unele orientari politice care inclina spre dreapta si antimusulmane, dar este prea devreme pentru a spune daca acesta a fost un motiv pentru gestul sau.

Sambata dimineata, politia din Oslo a anuntat ca armata si politia vor consolida securitatea in jurul cladirilor si institutiilor care ar putea fi amenintate in urma dublului atac, cel mai sangeros din Europa dupa atentatele de la 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morti si aproape 2.000 de raniti, revendicate in numele al-Qaida de o celula islamista radicala.

Bilantul atentatului cu bomba comis vineri in centrul capitalei norvegiene si al atacului armat din apropiere de Oslo, care a vizat o scoala de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, a crescut la cel putin 87 de morti, au anuntat autoritatile, potrivit MEDIAFAX.

Imaginile televiziunilor norvegiene prezentau imobile total desfigurate, trotuare pline cu cioburi de geam, fum desupra cartierului, numeroase ambulante si raniti plini de sange. "Persoane zac in sange pe strada", a afirmat o jurnalista de la postul public de radio NRK, prezenta in zona.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Potrivit imaginilor difuzate de ziarul Aftenposten, deflagratiile au provocat daune considerabile, spargand geamurile sediului Biroului primului-ministru si ale altor cladiri guvernamentale si de birouri, citeaza Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.