Agentiile de spionaj americane ancheteaza daca al-Qaida a stabilit cine va prelua conducerea retelei dupa moartea lui Osama ben Laden, informeaza Washington Times, in editia electronica.

Potrivit expertilor, regulamentul intern al retelei al-Qaida prevede ca adjunctul lui ben Laden, Ayman al Zawahiri, devine automat lider interimar. Dar nu exista dovezi ca va fi acceptat de alti membri ai organizatiei, scrie MEDIAFAX.

"Comandantii de rang inalt ai al-Qaida au facut un juramant de loialitate fata de ben Laden, dar acesta nu este transferabil", explica Mary Habeck, fost expert la Consiliul american pentru Securitatea Nationala.

Juan Zarate, fost adjunct al consilierului pentru Securitate Nationala in timpul Administratiei George W. Bush, apreciaza ca al-Qaida va trebui sa constientizeze ca transferul de putere inseamna transferul loialitatii.

Ziarul Asia Times relata saptamana trecuta ca membrii conducerii al-Qaida s-au intrunit pentru desemnarea succesorului lui ben Laden. Potrivit serviciilor de informatii americane, Consiliul de conducere (Shura) al retelei al-Qaida are 30 de membri.

Potrivit Daily Mail, pakistanezul Ilyas Kashmiri, caruia i se atribuie o serie de comploturi ce vizau Europa, ar putea fi succesorul lui Osama ben Laden.

"Acest personaj este in ascensiune de cativa ani. Probabil este pe lista scurta a retelei al-Qaida", subliniaza un oficial american.

Kashmiri a facut parte din unitatile speciale ale armatei pakistaneze care s-au ocupat in anii 1980 de antrenarea mujahedinilor pentru a lupta impotriva trupelor sovietice din Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.